Ukrayna’da yabanmersini üretimi artıyor, bu yaz fiyatlar düşecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da üretilen yabanmersini toptan satış fiyatlarının bu yıl neredeyse üçte bir oranında düşmesi bekleniyor.

yaban mersini

Yabanmersini, Ukrayna’daki ekim alanı geçen yıl önemli ölçüde artan tek meyve haline geldi. Sezonun başlangıcı Temmuz ayında olsa da, tarım uzmanları şimdiden 7 bin tondan fazla mahsulün hasat edileceğini tahmin etmektedir.

Çiftçilerin bu meyveye ilgisi ise hem iç pazarda hem de AB ülkelerine ihracatının 2016’dan beri istikrarlı bir şekilde artmasıdır.

APK-Inform Sebzeler ve Meyveler projesinin başkanı Aleksandr Khorev “Orta Doğu ülkeleri ihracatın yeni bir yönü haline geldi. Ancak geçen yıl mayıs ayındaki donlar nedeniyle çiftçiler üç bin hektardan gerekli dört bin tonu toplayamadı ve yabancıların talebini tam olarak karşılayamadı.” dedi

Çiftliklerin meyve ekimi sayısını artırmaya başladığını ve bu yıl yabanmersini üretim alanının dört bin hektarın üzerine çıktığını belirten Khorev, Haziran ayında yağmur veya şiddetli kuraklık olmaması durumunda, meyve hasadının 7 bin tondan fazla olması planlandığını belirtiyor.

Uzmanlar üretim alanının artmasının fiyatları da etileyeceğini ve toptan fiyatların kg başına 7 doların altında olacağını garanti etmektedir. Geçen yıl toptan yabanmersini fiyatının 10 dolar olduğu belirtildi.

Ancak Ukrayna’nın fiyatları halen pazarda rekabet ettiği İspanya veya Polonya’ya göre yüksek. Oralarda fiyatlar 5 dolar seviyesindedir.

İç pazarda tüketimin artması sebebiyle meyve arzında bir sorun olmayacağı belirtilmektedir. Perakende fiyatları konusunda henüz bir netleşme olmadığı, geçen sene olan 200-250 UAH fiyattan daha düşük beklendiği de vurgulandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com