Ukrayna’da yabancıların toprak satın almalarını yasaklayan yeni bir tasarı sunuldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Tarım Arazi Devirine İlişkin Ukrayna’nın Bazı Yasalarının Değiştirilmesine İlişkin” 2178-6 sayılı yasa tasarısı ile yabancıların tarım arazisi satın almalarını yasaklayan ve bireylere tarım arazisi satın alma hakkı veren yeni bir yasa tasarısı daha parlamentoya gönderildi.

Ukrayna milletvekili Sergey Labazyuk yasa tasarısı ile alakalı Facebook sayfasında bilgi verdi.

“Ukraynalıları tarım arazisi piyasasındaki en çok ne korkutuyor?” Bu, yabancılar tarafından devasa bir arazi alımı ve ülkenin neredeyse yarısına sahip olacak arazi oligarşilerinin ortaya çıkma olasılığıdır. Bu nedenle, Hükümetin tasarısından temel bir fark var: yalnızca arazi satın alan şirketlerin nihai faydalanıcılarının Ukraynalılar olması yönündedir.” dedi.

Mülkiyet hakları kimlerde olabilir?

– Ukrayna vatandaşları;
– Ukrayna’nın tüzel kişilikleri, Ukrayna yasaları çerçevesinde nihai faydayı Ukraynalılar görecek;
– Bölgesel topluluklar;
– Devlet.

Bakınız: Bakanlar kurulu toprak reformu yasasını parlamentoya gönderdi

Buna ek olarak, yasa tasarısı, kurucuları içerisinde yabancı bir kişi (vatandaşlık olmadan) varsa, tüzel kişiliğin tüm tarımsal arsalarını yıl içerisinde satma yükümlülüğünü getirmektedir. Arazi piyasasında ilk öncelik Ukrayna vatandaşı olan bireylere verilecektir.

“Yani, nihai fayda sahipleri yalnızca Ukrayna vatandaşları olan tüzel kişiler için arazi piyasasına erişim, 1 Ocak 2023’ten itibaren olacak.” dedi.

Ayrıca toplam arazi alanı için kısıtlamalar getirilmesi de önerilmiştir:

– Toplam hacim bireyler için 500 hektara; tüzel kişiler için 50 bin hektara kadar.
– Belirtilen sınırlar içerisinde, aynı elde arazi toplanamaması içinde bağlayıcı koşullar vardır: aynı işletme bir yerdeki arazinin % 30’undan fazlasını elinde tutamaz; toplamda da bölge (oblast) tarım arazilerinin de % 10’dan fazlasına sahip olamaz.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com