Ukrayna’da yabancıların en önemli 4 sorunu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kabine Başkanı Dmitri Dubilet yabancıların Ukrayna’da ne kadar rahat olup olmadıkları konusunda soruları yanıtladı ve tespit ettikleri 4 sorunu irdeledi.

“Yabancı yatırım için mücadele içinde olduğumuz düşünüldüğünde, konu önemlidir. Sizinle belirlediğimiz en büyük sorunları paylaşıyorum.” dedi.

İlk sorun 90 günden daha uzun kalabilmektir.

“Bir yabancı (vizesiz bir ülkeden gelenler dahil) Ukrayna’da 90 günden fazla kalmak (ve parasını harcamak) istiyorsa, bunu ciddiyetle ele alıp denemesi gerekecek. Kalmak imkansız, bir sebep olmalı (hastalık, iş, düğün vb.). Kiralanan dairenin sahibine ait belgelere kadar etkileyici bir belge paketi toplamak gerekir. Bu arada, bir otelde kalamaz.” dedi.

Uygulamada ise birçok yabancı bu kuralı ihlal edip, sonrasında para cezası ödemektedir.

İkinci sorun, çalışma izni alınmasıdır.

“Bu olgu ülkemizdeki yabancılar için özel bir “sevgiye” neden oluyor. Örneğin, bir Avrupalı Ukrayna’da çalışmak istiyorsa, bunun için yurtdışına gitmesi ve oradan vize alıp dönmesi gerekiyor. Kiev‘de bu yapılamaz. Bu sadece vizesiz değil tüm ülkeler için geçerli.”

Üçüncü sorun, devlet kurumlarına yapılan ziyaretlerdir.

“Bir yabancı çalışma vizesi, geçici veya daimi ikamet izni almak istiyor. Tüm bunlar pek de rahat olmayan devlet kurumlarımıza kişisel ziyaretler yoluyla yapıyor. Bu yabancılar için uygun değil ve harcamalara neden oluyor.”

Ancak, iyi haber şu ki Ukrayna “yabancılar için e-hizmetler sağlayabilir.

Dördüncü sorun, banka hesaplarıdır.

“Ukrayna bankalarında yabancılara hesap açması çok zor ve her zaman açık tutulamıyor. Bunlar o kadar detaylı düzenlenmiş konular ki, çoğu zaman bankalar bununla uğraşmamayı tercih ediyor. Ama boşuna. Sonuçta, bu sadece yabancılar için bir kolaylık meselesi değil, aynı zamanda bankacılık sistemi için ek kaynak demektir.”

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com