Ukrayna’da yabancı bir banka kartından para çekme

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası Ukraynalılara yurtdışında hesap açmak için izin verdi. Sonuç olarak, bugün hem Ukraynalılar, hem de Ukrayna’da yaşayan yabancılar, yabancı banka kartlarını ülke içinde kullanıyor.  Bu tür kartlardan para çekmek nerelerde mümkündür ve bunun maliyeti ve komisyon oranları nedir? 

Banka kartından para çekme Ukrayna

Finance.ua tarafından yapılan bir araştırma başka ülkelerin bankalarına ait kartlarla Ukrayna’da nasıl çekilebilir sorusunun cevabını aradı. Bu araştırmayı Türkçeye çeviriyoruz.

Son yıllarda Ukraynalılar için yurtdışında bir kart veya hesap açmak çok daha kolay hale geldi. Daha önce, bunun için NBU’dan bireysel bir lisans almak gerekiyordu, ancak Mart 2017’de regülatör iptal etti. Bir kişi resmi olarak yurtdışında çalışıyorsa, orada uzun bir iş seyahatindeyse, bir üniversitede okuyorsa, yerel bir banka kartını sorunsuzca çıkarabilir. Ancak bazı durumlarda bu kişiler Ukrayna’ya geldiklerinde o kartlarından para çekmek istiyorlar. 

Eğer Ukrayna para birimi grivna çekmek gerekiyorsa, o zaman her şey basit. Herhangi bir ATM’deki para biriminden, grivna olarak para çekilebilir. Farklılıklar sadece komisyon miktarı ve döviz çevrimlerinde olacaktır. Ancak farklı bir para birimi kullanarak (USD, EURO) çekilmek isteniyorsa, o zaman durum daha zordur. Sonuçta, Ukrayna’da döviz veren  ATM yok.

Bu durumda, seçimi çekilecek miktara ve para alma zamanlamasına bağlı olan birkaç seçenek önerilmektedir.

Az miktarda para çekilmek isteniyorsa (1000 dolara kadar)

Bu durumda, Ukraynalı bir banka şubesinden döviz çekmek daha kolaydır. En büyük 20 bankanın yaklaşık yarısı, prensip olarak yabancı bankaların kartlarından döviz ihraç etmediklerini söylerken, 10 bankada döviz cinsinden para çekme olanağı var. Ancak bunun için % 1.5-3 arasında bir komisyon alıyorlar.

Ayrıca, her bankanın kendine özgü koşulları vardır. Örneğin, Kredi Agricole Bankası bir kerede 150.000 grivnayı aşan eşdeğer para birimi vermeyecektir. Ukrsibbank, müşterisi olmayanlar için böyle bir operasyon için 1999 Euro üst limit belirlemiştir.

Hemen hemen her banka vurgulamaktadır: büyük miktarda çekim olacaksa önceden sipariş verilmesi gerekir. Örneğin, para çekme miktarı 1.000 doları veya avroyu aşarsa Pivdenniy Bank’ta bir sipariş vermeniz gerekir; Ukrgasbank ön sipariş olmadan 3.000 dolardan fazla vermeyecektir.

Büyük miktarda para çekmeniz gerekiyorsa

Her 100 doların % 3’ünü komisyon olarak ödemelisiniz. Ancak, örneğin 2.000 Euro çekmeniz gerekiyorsa, komisyon 60 Euro olacak; 5.000 veya 10.000 ise komisyon miktarı yüzlerce euroya  ulaşacak. Bundan kaçınmak için biraz zaman harcamak ve aşağıdakileri yapmak daha iyidir:

1.Ukraynalı bir bankada gerekli para biriminde bir kart açın. Yabancı bir karttan daha ucuz ve daha kolay para çekebilirsiniz.
2.Yabancı bir banka kartından Ukrayna kartına para transferi yapın.
3.Komisyon olmadan bir Ukrayna bankasının şubesinden paranızı alın.

Alfa Bank’ta bu amaçlar için Ultra paketinden (yalnızca dolar cinsinden bir hesaba ihtiyacınız varsa) veya Platin Siyah’ı (dolar ve euro cinsinden iki karta ihtiyacınız varsa) açmak için iyi bir seçenek bulunmaktadır. Bankanın nakit masasında ayda iki kez, hem kredilendirme hem de para çekme ücretsiz olacaktır.

Yabancı bir karttan Ukrayna’ya para aktarma seçenekleri nelerdir?

1.Uluslararası transfer sistemleri TransferGo veya TransferWise

Bu hizmetleri kullanarak, farklı ülkelerin kartlarında farklı para birimlerinde transferler yapabilirsiniz. Örneğin, Almanya’dan Euro göndermek ve Ukrayna’da Euro, Dolar veya grivna olarak alırsınız. Komisyon transfer hızına bağlıdır, ancak bir Ukrayna bankasının kasadaki nakit komisyonundan daha düşüktür.

TransferGo aşağıdaki koşulları sunar:

30 dakika içinde 2400 Euro aktarmanız gerekiyorsa, komisyon 2,99 Euro olacak. Ve alıcı bir sonraki bankacılık gününün akşamına kadar tolere etmeye hazırsa, o zaman yarısı kadar olacaktır.

TransferWise biraz farklı çalışır. Seçim yapmak için az miktarda (2500 Euro’ya kadar) transfer edilebilir: hızlı ve pahalı seçebilir (TransferGo’dan çok daha pahalı) veya uzun ve ucuz (birkaç gün) seçilebilir. Ucuz seçeneği TransferGo’dan daha ucuzdur.

Sistem büyük miktarlarda (2500 Euro’dan) hızlı bir şekilde transfer olanağı vermemektedir.

2.Yabancı bir banka hesabından hızlı ödeme

Yabancı bir banka hesabından bir Ukrayna bankasında bir para birimine Swift ödemesi yapabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda büyük miktarlar için de uygundur. Bu tür ödemeler yapan bankalar genellikle % 0.2 ile % 1.5 arasında komisyon alırlar. Ancak herkesin her durumda hizmetler için ödenmesi gereken minimum bir miktarı vardır. Bankaya bağlı olarak, 5 ila 50 dolar arasında olabilir. Ukrayna bankaları Swift ödemeleri için ayrı bir ücret talep etmezler.

Böyle bir havale almak için, Ukraynalı bir banka kartına sahip olmak bile gerekli değildir. Swift ödemeleri için yabancı para hesabının yeterli detayı ve ödeme göndermek için yabancı bir İnternet bankacılığı sistemine erişim.

Swift ödemesinin maliyeti, bir Ukraynalı bankanın nakit masasında para çekmekten daha düşük olacak, ancak yine de TransferGo veya TransferWise’daki bir komisyondan çok daha pahalıya mal olacak.


3. Alfa-Bank Uluslararası transfer hizmetleri 

İlk iki seçenek uygun değilse Alfa Bank Para Transferi hizmetini kullanabilirsiniz.

Bu sistemin rahatlığı, alıcının kart numarasını, orijinal kartın ayrıntılarını (sayı, son kullanma tarihi, CVV kodu) ve transfer miktarını girmenin yeterli olmasıdır. Çeviri neredeyse anında gerçekleşir. Ancak hız için ödeme yapmanız gerekecek: Alfa Bank’tan verilen böyle bir hizmetin komisyonu  % 2’dir.

Sistemin bariz avantajı, neredeyse tüm dünyayı kapsamasıdır: para, dünyanın 51 ülkesinden Ukrayna’ya transfer edilebilir; Ukrayna’dan da 97 ülkeye % 2 komisyon, çoğu para çekme seçeneğinden daha ucuzdur.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com