Ukrayna’da yabancı bilişim uzmanlarına istihdam kolaylığı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Maliye Bakanlığı basın servisi tarafından açıklandığına göre Bakanlar Kurulu, Dijital Bilişim Bakanlığı’nın Ukrayna bilişim şirketlerinde istihdam için 5,000 yabancı uzmanın göçmenlik kontenjanı kota oluşturma önerisini destekledi.

Maliye Bakanlığı tarafından “BT uzmanlarına olan talep iç pazarın potansiyelini önemli ölçüde aşıyor. Her yıl, Ukrayna üniversiteleri çeşitli alanlarda 15-17 bin BT uzmanı mezun oluyor. Aynı zamanda, bu alandaki uzmanlar için yaklaşık 40 bin açık pozisyon açılıyor. Göçmen kotaları, piyasanın yüksek vasıflı uzmanlara olan ihtiyacını kısmen karşılayacaktır.” diye açıklandı.

Bakanlık, göç kotalarının Ukraynalı işçilere olan talebi azaltmayacağını garanti ediyor.

“Bu uzman akışı Ukrayna’da sektörü daha hızlı ve daha iyi geliştirme konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca Ukraynalıları ülkelerinde kalma konusunda da motive edici olacaktır.” denildi.

Kontenjanlar Ukrayna şehirleri arasında aşağıdaki oranda dağıtılacaktır:

  • Kiev – 2,500;
  • Harkov – 700;
  • Dnipro – 600;
  • Odessa – 600;
  • Lviv – 600.

Göç kotasının, bir takvim yılı boyunca göçmenlik izni verilen maksimum yabancı ve vatansız kişi sayısı olduğunu unutmayın. Bu izin çalışma vizesinden daha etkilidir..

Vize her yıl yenilenmelidir, kişi belirli bir firmaya bağlı kalır. Öte yandan kotalar, uzmana nerede çalışacağını seçme ve hatta kendi ürünlerini burada oluşturma özgürlüğünü de verir.

“Yabancı BT uzmanları oturma izni alabilecekler ve her yıl izin almaları gerekmeyecek, istihdam Ukrayna vatandaşları ile aynı şartlarda yürütülecek. Ukrayna’da belirli bir konaklama şartına ve belirli bir çalışma ve pozisyona bağlantı olmayacak. Ayrıca ailesiyle birlikte Ukrayna’ya göç etme hakkıyla birlikte bireysel şirket de kurabilecektir.” denildi.

Kaynak: delo.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com