Ukrayna’da vergi kimlik numarası nasıl alınır?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da şirket kurmak, mal-mülk edinmek ya da resmi gelir elde etmek için vergi kimlik numaranızın olması gerekmektedir. Yabancılar Ukrayna’da vergi kimlik numarası almak için bulundukları şehrin yabancılara vergi numarası veren vergi dairesine giderek başvuruda bulunabilirler. Vergi numarasının Ukraynaca adı “Ідентифікаційний номер фізичної особи” kısaltması “INN” diye yazılır “i-en-en” diye okunur. Kiev’deki başvurulan vergi dairesi: https://goo.gl/maps/zgfFHwMwUH1G6x6y6

Vergi kimlik numarası almak için gereken belgeler nelerdir?

Kendiniz alacaksanız Türkçeden Ukraynacaya noter onaylı pasaport çevirisi ve Ukraynaca doldurulmuş başvuru formu (vergi dairesinde verilecektir) yeterli olmaktadır. Ancak kendiniz almayacaksanız sizin yerinize alacak kişi ya da kuruma Ukrayna noterlerinden verdiğiniz vekalet ve yine Ukraynaca doldurulmuş başvuru formu yeterli olacaktır.

Ukrayna Vergi Numarası Belgesi Örneği
Ukrayna Vergi Numarası Belgesi Örneği

Kaç gün sürmektedir?

Ukrayna’da vergi kimlik numarası almak başvuru günü dahil 4-5 iş günü sürmektedir.

Fiyatı ne kadar?

Vergi kimlik numarasına başvurmak ve almak ücretsiz bir işlemdir. Ancak noter onaylı pasaport çeviri ücreti ile vergi numaranızı başka bir kişi ya da kurumun sizin yerinize almasını istiyorsanız pasaport çevirisine ek olarak noter vekalet ücreti ve o kişi ya da kurumun hizmet ücreti eklenecektir. Ancak şirket kurulumu ya da oturum izni işlemlerinizi yapacak kurumun size vereceği hizmetlere genellikle vergi numarası da dahil olmaktadır. Öncelikle işlemlerinizi yürütecek şirket ile bu konuyu görüşmeniz ek masraf yapmanızı ya da zaman kaybı yaşamanızı önleyecektir.

Ukrayna vergi kimlik numarası nerede kullanılır?

Şirket kurmak, gelir elde etmek (maaş almak), araba almak, banka hesabı açmak, ev almak ya da araba almak gibi mal veya gelir kazancı elde ettiğiniz durumlar için ilk önce Ukrayna vergi numarası almanız gerekmektedir.

Ukrayna’da kimler vergi kimlik numarası alabilir?

Bizzat başvurulacaksa Ukrayna’ya pasaport ile giriş yapmış ve 90 gün sınırını aşmamış olanlar ya da Ukrayna’ya vergi kimlik numarası almak için Türkiye’den pasaport bilgileri ile vekalet gönderen herkes vergi kimlik numarası sahibi olabilirler.

Vergi kimlik numarasını kaybettim, nasıl çıkarabilirim?

Pasaport çeviriniz ve Ukraynaca yazılan dilekçe ile ya da sizin adınıza bu işlemi yapacak kuruluşa vereceğiniz vekalet ile tekrar başvurmanız durumunda aynı gün çıkarılabilmektedir.

Atakan İLDEMİR
Ukrayna Elephant Law Genel Müdürü

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber ve Ukrayna Elephant Law sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.