Ukrayna’da, üniversitelerde öğrenim ücreti kademeli olarak artacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eğitim ve Bilim Bakanlığı başkan yardımcısı Yegor Stadny, Ujgorod Ulusal Üniversitesi öğretmenleri ile yaptığı toplantıda Ukrayna üniversitelerindeki fiyatların önemli ölçüde arttırılacağını ve bunun öncelikle en popüler uzmanlık alanlarında olacağını söyledi.

Bunlar ekonomi, yönetim, psikoloji, uluslararası ilişkiler, tıp, hukuk, sosyoloji, filoloji ve diğerleri.

Bu kararın ardında, devlet tarafından karşılanan eğitim maliyetinin, öğrenciler tarafından ödenen miktardan 2 ila 3 kat daha fazla olması bulunmaktadır. Bu nedenle bakanlık eğitim fiyatlarını kademeli olarak eşitlemeyi planlamaktadır.

Stadny, “Bu yaz dönemindeki başvurularda uzmanlık alanlarının üçte birinde daha yüksek fiyatlar ödeyecekler. Bu mevcut öğrenciler için geçerli olmayacak” dedi

Eğitim Bakanlığı başkan yardımcısı, üniversitelerde eğitim için fiyat artışı mekanizmasından da bahsetti: İlk başta fiyat öğrenci maliyetinin % 60’ının ödenmesi şeklinde başlayacak ve uzmanlık alanlarının sadece üçte birinde bu olacak, belirlenen fiyat o bölgedeki üç resmi maaşın üzerinde olamaz.

Fiyatlar 2022’ye kadar artacak olup, 2021’de en az % 70 ve 2022’de öğrenci maliyetinin en az % 80’i olması planlanmaktadır.

Bunun sonucunda Eğitim ve Bilim Bakanlığı yüksek öğrenim kurumlarındaki finansal gelirleri artırmayı planlamaktadır.

Stadny, “Sözleşme fonları artışı ile üniversite gelirlerinde bir artış bekliyoruz. Bu aynı zamanda ücretlerii de artıracak. Eğitmen ve üniversitedeki öğretim üyeleri bu durumda üniversiteden daha fazlasını alır.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com