Ukrayna’da Türkiye’den ithal edilen domates fiyatı % 40 düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da bugün, Türkiye’den ithal edilen domates fiyatı önceki haftaya göre ortalama % 39 düşerek 28-30 UAH / kg seviyesi ile satılmaya başladı. Pazar analistleri, ithal domates segmentindeki negatif fiyat eğiliminin ana nedeninin bu ürünler için düşük talep olduğuna inanıyor

East Fruit analistlerine göre, iç pazarda domates arzı önemli ölçüde artarken, ürün talebi ise giderek azalmıştır.

Uzmanlar, “Son birkaç haftada piyasanın bu segmentinde gözlenen olumlu dinamikler, ithalatçıların Türkiye’den domates arzını artırmalarına neden oldu.”

Analistler, Ukraynalı tüccarların, yüksek kaliteli ürünlere rağmen, mevcut ürünlerin satış hızını artırmak için ithal domates segmentindeki satış fiyatlarını düşürmek zorunda kaldıklarına inanıyorlar.

Pazar uzmanları “İthal domates segmentindeki negatif fiyat eğiliminin ana nedeni, bu ürünlere olan düşük talep. Toptan satış şirketleri ve perakende zincirleri, düşük tüketici ilgisi nedeniyle daha düşük oranlarda domates satın almaya başladılar. Ayrıca, ithal ürünlerin arzı oldukça hacimli, talep oldukça kısıtlı.” diye ekledi.

Böylece, şirketlerin depolarında önemli miktarda satılmamış ürün birikmektedir, bu nedenle satıcılar fiyat düşürmeye devam etmeye hazırdır.

Ukrayna’da ithal domates fiyatları geçen yılın Şubat ayına göre % 45 daha düşük. 2019 aynı dönemde, Türk domateslerinin fiyatı 52-54 UAH / kg aralığındaydı.

2019’un 6 aylık döneminde, 2018’deki aynı döneme göre Ukrayna % 15 artışla 55 bin ton domates ithal etmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com