Ukrayna’da Toplu Taşımada Elektrikli Araç Kullanım Sayıları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev belediye başkanı Vitali Kliçko tarafından açıklandığına göre son yıllarda Kiev’de kullanılmak üzere 121 troleybüs, 63 tramvay ve 100 yeni otobüs alındı.

“Rahat ve güvenli bir ulaşım sistemi oluşturmak, şehir yetkililerinin önceliklerinden biridir. Geçtiğimiz birkaç yılda başkent için 121 yeni troleybüs, 63 tramvay, 100 yeni otobüs alındı” dedi.

Ukrayna’da, şu anda yaklaşık 6 bin adet elektrikle çalışan taşıma aracı kullanılmaktadır. Bu rakam 1990’ların başındakilerden neredeyse iki kat daha az. Ukrayna şehirlerinde kentsel elektrikli ulaşım araçlarının sayısı 2,278 tramvay; 2,929 troleybüs ve 1,180 metro aracı dahil olmak üzere 6 binden fazladır.

1991 yılında Ukrayna’daki sadece tramvay ve troleybüs filosu 12,3 bin adetten oluşuyordu, yani bağımsızlık yıllarında, elektrikli araç stoğu % 51 oranında azalmıştır.

Elektrikli taşımacılığın teknik durumuna gelince; toplam araç stokunun yaklaşık % 87’si, örneğin: tramvayların % 96’sı, troleybüslerin % 76’sı, metro araçlarının % 80’i standart hizmet ömrünü geçmiş durumdadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com