Ukrayna’da Temmuz ayında % -0.6’lık deflasyonun ardından yıllık enflasyon % 2.4’te kaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Devlet İstatistik Servisi’nin (Gosstat) bildirdiğine göre, Ukrayna’daki tüketici fiyatları Haziran’da %0.2, Mayıs’ta %0.3 ve Nisan ve Mart’ta % 0.8 arttıktan sonra Temmuz ayında % 0.6 düştü.

Temmuz 2019’da da % 0.6’lık deflasyon kaydedilmişti.

Temmuz ayında tüketici pazarında gıda ve alkolsüz içecek fiyatları % 1.4 azaldı. En çok % 15.1 ve % 15.0 şeklinde yumurta ve sebzelerin fiyatı düştü. Domuz eti, şeker, pirinç, ekşi krema, süt, domuz yağı fiyatları % 1.1-0.4 azaldı. Aynı zamanda kanatlı eti, meyve, meşrubat ve ekmek fiyatları % 0.3- 2.1 oranında arttı.

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatları % 0.5 arttı, bu da tütün ürünleri fiyatlarının % 1.0 artmasıyla ilişkilendirildi.

Giysiler ve ayakkabılarda % 4.8 -% 5.6 fiyat düşüşü gerçekleşti.

Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıt fiyatlarındaki tarifeler % 1.2 oranındaki artış gösterirken, esas olarak bu artış doğalgaz fiyatlarındaki % 7.5 oranında yükselişten kaynaklanmıştır.

Taşımacılık fiyatları, öncelikle yakıt fiyatlarındaki % 1.2 ve yağ fiyatlarındaki % 3.4 artış nedeniyle demiryolu yolcu taşımacılığında seyahat % 2.4, kara taşıtlarında % 1.8 arttı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com