Ukrayna’da taksilerin çalışmalarını düzenleyen bir yasa tasarısı hazırlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy tarafından yapılan duyuruya göre Ukrayna Altyapı Bakanlığı, ülkedeki taksi pazarını yasallaştırmayı amaçlayan bir yasa tasarısı hazırladı.

Bakana göre getirilen yasa tasarısı, yolcu taşımacılığı pazarının uygun bir düzenlemesini getirmekte ve mevzuattaki tüm kusurları dikkate almaktadır.

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy “Şimdi Ukrayna’da çok sayıda taksi hizmeti var. Son tahminlere göre taksi ile yolcu taşıyan kişi sayısı 220 bine ulaşıyor ki bu da ülkenin ekonomik olarak aktif nüfusunun % 1.,1’ine tekabül ediyor. Aynı zamanda, taşıyıcılardan aslan payını alanların yasadışı yollarla hizmet verdiğini de not ediyorum. Çünkü lisansları yok veya ticari kuruluş olarak kayıtlı değiller. Payları % 98’e ulaşıyor.” dedi.

Ayrıca, taksi ve binek otomobillerin yurt içi yolcu taşımacılığındaki pazarın yıllık cirosunun yaklaşık 40 milyar grivna olduğunu kaydetti.

Bakan, “Taksi hizmetlerinin verilmesi süresi içerisinde, Ukrayna bütçesi büyük miktarda bir gelirden oldu ve bu konuda açık vermeye devam ediyor. Yeni yasa tasarısı bu durumu düzelterek yolcu taşımacılığını da resmiyete dökecektir.” dedi.

Ayrıca Krikliy, yasa tasarısının tam olarak ne sağladığını anlattı:

  • Pazara girmek için basit ve şeffaf kurallar: sipariş üzerine taksiler ve binek otomobillerle yolcuların iç taşımacılığı için lisans alınması;
  • Trafik güvenliğini ve taşıyıcıların yolculara karşı sorumluluğunu sağlamak;
  • Bir ay veya bir yıl süreyle satın alınabilen bir lisans temelinde yolcu taşımacılığı alanında faaliyet yürütebilme;
  • Bu tür faaliyetlerden vergi gelirlerinin sağlanması (yılda yaklaşık 800 milyon UAH olarak tahmin edilmektedir);
  • Yolcular için faydaları: Zorunlu sigorta, hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ve güvenliği iyileştirilmesi;
  • Adil ve şeffaf rekabet için uygun koşullar yaratmak.

Buna karşılık Krikliy, tasarının kabul edilmesinden sonra Ukraynalı taksilerin hizmet kalitesi ve güvenliğinin yeni bir seviyeye yükseleceğine inanıyor.

Daha önce, Bakanlar Kurulu’nun, taksilerin toplu taşıma için şeritte yolculuk etmesine izin veren bir karar aldığı bildirilmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com