Ukrayna’da taksi ile ulaşım, uygulamalar, örnek fiyatlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Özellikle ilk kez Ukrayna’ya gelecek olanlar için havaalanından şehir merkezine veya kalacağı eve, otele gitmek bir sorun olarak görünmektedir. Acaba kazıklanır mıyım korkusu olmaktadır.

Öncelikle bilmeniz gereken bir durum var: Ukrayna’da Türkiye’deki gibi bir taksi plaka sistemi bulunmamaktadır. Bu nedenle taksimetre uygulaması da yoktur. Gerek havaalanında olsun, gerekse şehir içinde herhangi bir yerde sokaktan taksiye binmek durumunda kalırsanız öncelikle gideceğiniz yeri söyleyerek fiyat öğrenmelisiniz. Genelde size yüksek fiyat söyleyeceklerdir. Eğer kendiniz çağıramıyorsanız pazarlık etmelisiniz. Pazarlık sonucu taksi uygulamaları fiyatına yaklaşabilirsiniz. Normal şartlarda telefon uygulamasında 100 UAH tutan bir yer için 300 UAH söyleyebilirler. Eğer otel resepsiyonundan veya bulunduğunuz restorandan taksi çağırmalarını isterseniz benzer şekilde normalden yüksek bir bedel ödemek durumunda kalırsınız. Öncelikle fiyatı sorun. Özellikle oteller kendi anlaştığı taksileri komisyon usulüyle çağırmaktadırlar.

Ukrayna’da Taksi Nasıl Kullanılır?

Ukrayna’da özellikle Kiev, Harkov, Lviv, Odessa gibi şehirlerde akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamaları kullanarak taksi çağırabilirsiniz. Eğer roaming kullanmıyorsanız ilk iş olarak bir Ukrayna simkartı almalısınız. İçinde internetin yüklü olduğu paketler Türkiye’ye göre epeyce uygun fiyatlardan satılmaktadır. Lifecell, Vodafone ve Kyivstar’dan birini tercih edebilirsiniz.

Taksi uygulamasını gelmeden önce telefonunuzda hazır hale getirmeniz işinizi kolaylaştırabilir.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Taksi Sistemine Düzenleme

Ukrayna’da Taksi Çağırma Uygulamaları Hangileridir?

Uklon Mobil Taksi Uygulaması

Herhalde Ukrayna’daki en eski taksi uygulamasıdır. Kiev, Odessa, Harkov, Lviv, Vinitsa, Zaporoje, Dnipro, Sumi, Çernigov, Kirivoy Rog, Nikolayev, Bila Tserkov, Poltava şehirlerinde kullanılabilmektedir. Özellikle yerel halk eski olmasından ötürü tercih etmektedir.

Uklon uygulamasında Türkçe dil desteği yoktur, İngilizce mevcuttur. Harita uygulamasında her zaman taksileri göremeyebilir ve bulunduğunuz nokta kolay referans alınabilecek yer değilse şoförle iletişim kurmanız gerekebilir, şoför sizi arayabilir.

UBER Mobil Taksi Uygulaması

Türklerin genelde bildiği bir taksi uygulaması olup Türkçe desteği vardır. Eğer Türkiye’de yüklemişseniz zaten aynı uygulamayı kullanabilirsiniz. Tüm araçları harita üzerinde görebildiğiniz için şoförler iletişim genelde gerekmemektedir.

Kiev, Harkov, Lviv, Odessa, Dnipro, Zaporoje ve Vinitsa şehirlerinde kullanılabilmektedir.

BOLT Mobil Taksi Uygulaması

Daha önce Taksify olarak bilinen uygulama kullanım itibariyle Uber ile benzeşmektedir. Kiev, Harkov, Lviv ve Odessa’da kullanılabilmektedir. Türkçe dil seçeneği olmayıp İngilizce mevcuttur.

Bu uygulamaları kendi ismiyle Google Play veya App Store’dan bulabilirsiniz.

Diğer Uygulama ve Yöntemler

Bu uygulamalar dışında Yandex.Taxi uygulaması ile diğer lokal uygulamalar da bulunmaktadır. Yandex Ukrayna’da yasaklı olduğu için test etmedik. Ayrıca genellikle daha uygun fiyatlı olan kısa telefon numarası ile taksi çağırmak da mümkündür ancak turistler için pek kolay olmayacaktır.

Özellikle Kiev, Lviv, Odessa gibi şehirlerde taksi hizmeti veren Türklerle de gelmeden önce iletişime geçebilirsiniz. Fiyatı uygun bulursanız, daha kolay işinizi halledebilirsiniz.

Hangi Uygulama Daha Caziptir? Fiyatlar Farkediyor mu?

Açıkcası kullanım kolaylığı ve mantığı açısından hepsi birbirine benzemekle birlikte eğer turist iseniz Uber ve Bolt daha kullanışlı gelecektir. Sık sık taksi kullanmak zorunda iseniz ve uzun mesafeler gidecekseniz fiyat karşılaştırması yapmanızda fayda vardır.  Hava kötü, trafik yoğun veya gece saatleri ise taksi firmaları arasında fiyat farkları da olacaktır. Böyle durumlarda genelde normal tarifenin üstüne çıkmaktadırlar. Mesela normalde 100 UAH’ya gittiğiniz bir yere, kötü hava veya trafik yoğun saatte çok daha yüksek bir fiyatla gitmek zorunda kalabilirsiniz. A uygulaması 130 UAH gösterirken, B uygulaması 180 UAH gösterebilir.

Ayrıca firmaya göre değişmekle birlikte araç tipi ve kalitesini baz alarak standart, konfor, lüks, minibüs gibi alternatifler de bulunmaktadır.

Bu yazıyı hazırlarken bulunduğum noktadan Cumartesi günü saat 17 itibariyle Borispol Havaalanı’na ne kadara giderim diyerek baktığımda;

Uklon: 399 UAH

Uber: 430 UAH

Bolt: 539 UAH

3 uygulama yukarıdaki fiyatları gösterdi. Kişisel tecrübelerimiz Uklon’un genelde daha uygun olduğu, Uber ve Bolt için gidilecek yer ve saate göre yer değiştirebildikleri şeklinde oldu.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com