Ukrayna’da süt krizinin etkileri: Peynir ve terayağı ithalatı arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Gümrük Hizmetleri verilerine göre bu yılın Ocak-Mart döneminde Ukrayna, peynir ithalatını 2.4 kat arttırarak 45.2 milyon dolara yükseltti.

Ukrayna’nın en büyük peynir tedarikçileri Polonya (tüm ithalatların % 40’ı) ve Almanya (% 18) oldu.

Aynı dönemde, ülkeden peynir ihracatı % 20 azalarak 4.6 milyon dolara geriledi.Temel olarak Ukrayna Kazakistan ve Moldova’ya (tüm ihracatın % 80’inden fazlası) sert ve ekşi süt peynirleri ihraç etti.

Ukrayna’nın tereyağı ithalat ve ihracatı

Ukrayna’nın üç aylık dönemde tereyağı ithalatı 12.02 milyon dolara yükseldi. Bu rakam geçen yılın rakamları ile karşılaştırıldığında 30 kattan (383 bin dolar) fazla oldu. Bu ürünün Ukrayna’ya ana tedarikçileri Polonya (% 68) ve Hollanda (% 15) oldu.

Aynı dönemde, Ukrayna’dan tereyağı ihracatı üçte bir oranında azalarak 14.5 milyon dolara (Ocak-Mart 2019’da 22.2 milyon dolar) geriledi.

Ukrayna’nın süt ve krema ithalat ve ihracatı

Ayrıca, bu yılın üç ayında, Ukrayna yurtdışından 2.8 milyon dolar değerinde süt ve krema (yoğunlaşmamış) satın aldı. Bu miktar, geçen yılın aynı dönemine göre (456 bin dolar) 6 kat daha fazla. En büyük tedarikçiler Polonya (tüm ithalatların % 50’si) ve Litvanya (% 34) oldu.

Ocak-Mart aylarında, Ukrayna dış pazarlara 3.7 milyon dolar değerinde süt ve krema ihraç etti. Ukrayna sütünün ana alıcıları Moldova (% 37) ve Filipinler (% 30) idi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com