Ukrayna’da son 5 yılda orman alanları % 20 azaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Denis Şmigal tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Ukrayna’daki orman hacmi son beş yılda % 20 azaldı.

sel baskını

Başbakan, Ukrayna’nın batı bölgelerinde yaşanan sel felaketinden bahsettiği bir brifing sırasında “Orman ürünlerindeki talep azaldı, bu da endüstriyel kereste üretiminde bir azalmaya yol açtı. Genel olarak, Ukrayna’da son beş yılda, özellikle Ivano-Frankivsk bölgesinde ormanlar ve satış hacmi % 20 azaldı.” dedi.

Başbakana göre, Ukrayna’nın batı bölgelerinde son üç gün içinde düşen yağış oranı Karpat Ormanı’nın dayanabileceğinden çok daha yüksekti.

Sellerin nedeni orman alanlarının azalması mı?

Buna karşılık, Ukrayna Orman Kaynakları Devlet Dairesi başkanı Andrey Zablotskiy Çarşamba günü Facebook’ta Karpatlar‘da son üç günde 1 aylık yağış düştüğünü ve birçoğunun Ivano-Frankivsk bölgesine olduğunu yazdı.

“Orman belirli bir yağış miktarına dayanabilir, ancak şimdi Karpatlar’da gördüğümüz miktara dayanamaz. Bunu anlayalım – Ivano-Frankivsk bölgesindeki ortalama yağış yaklaşık 2.8 milyar metreküp ve orman bunun maksimum 200-250 milyonunu emebilir Tüm yağışların sadece % 10’u. Böylece, orman dağlardan gelen akışı frenleyemez. orman, selleri önlemek ve bu miktarda su ve mukavemeti korumak için bir baraj değildir. Bu nedenle, sellerin nedeninin ormanın yetersizliği olması ifadesi manipülasyon ve popülizmdir.” dedi.

Ivano-Frankivsk bölgesel devlet idaresi başkanı Vitaliy Fedoriv bölgedeki kötü hava nedeniyle birkaç yüz çiftliğin sular altında kaldığını ve 24 Haziran’da havanın tekrar kötüleşeceğini söylerken 24 Haziran 04:00 itibariyle Ivano-Frankivsk oblastına bağlı 15 yerleşim yerinde 4,596 konut binası sular altında kaldı, 427 km yol hasar gördü, 90 köprü ve 110 km yol yıkıldı.

Kaynak: epravda.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com