Ukrayna’da şekerde 1 Ekim’e kadar ithalat vergisi geçici olarak kaldırılabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı, ekim alanlarındaki azalma ve mahsul düşüklüğü sebebiyle şeker kıtlığı yaşandığını; 1 Ekim’e kadar yapılacak 120 bin tonluk ithalatta uygulanan % 50 gümrük vergisinin kaldırılarak Ukrayna’da şeker açığı durumunun hafifletilmesini teklif etti.

Delo Ukrayna’nın verdiği habere göre, yasa tasarısı 20 Nisan’da bakanlık internet sitesinde yayınlandı. Gümrük Kanununda son ve geçiş hükümlerine uygun bir paragraf eklenerek % 50’lik gümrük vergisinin kaldırılması teklif edildi.

Tasarı eğer Bakanlar Kurulu tarafından onaylanır ve daha sonra Verkhovna Rada tarafından kabul edilirse, yasa yayınlandığı günün ertesi günü yürürlüğe girecektir.

Ekonomi Bakanlığı yaptığı analizde, olumsuz hava ve iklim koşulları ile 2020/21 pazarlama yılında şeker pancarı ekim miktarının azalması nedeniyle Ukrayna’da sadece 1.1 milyon ton şeker üretildiğini açıkladı. İç piyasanın ihtiyacının en az 1.3 milyon ton olduğu, buna karşılık, piyasadaki sınırlı şeker arzının, bu ürünün fiyatlarında keskin bir artışa neden olduğu belirtildi.

Bakanlık, şeker ithalatını canlandırmak ve piyasa durumunu istikrara kavuşturmak için bu ürünün ithalatının geçici olarak vergiden muaf tutulmasını önermektedir.

Sonuç olarak, bunun iç piyasada şeker talebini azaltacağı ve şeker içeren ürünlerin rekabetçi üretimini sağlayacağı belirtilmektedir. Ekonomi Bakanlığı’nın tahminlerine göre, bu önlem bu tür ürünlerin yaklaşık 150 üreticisini etkileyecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com