Ukrayna’da şeker üretiminde % 20 düşüş kaydedildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Şeker Üreticileri Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre 2019/2020 pazarlama yılında, Ukrayna’da şeker üretimi bir önceki yıla göre % 19 daha az olarak 1.48 milyon ton olarak gerçekleşti.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, Ukrtsukor yönetim kurulu başkan yardımcısı Ruslan Yanenko tarafından “Sezonda 9.84 milyon ton şeker pancarı işleyen 33 şeker fabrikası faaliyet gösterdi. Bu önceki yıla göre neredeyse üçte bir daha az. Gördüğünüz gibi, hammadde miktarında önemli bir azalma, üretim kapasitelerinde bir azalma ve sonuç olarak genel olarak şeker üretiminde bir düşüş oldu.” denildi.

Yanenko’ya göre, böyle bir sonuç oldukça normal olup, çünkü son üç yıldır devam eden küresel şeker fazlası Ukrayna pazarını önemli ölçüde etkiledi.

Yanenko “Şeker pancarı ekili alanda % 20 azalma ve dolayısıyla hammadde miktarında azalma var. 9 işleme kuruluşunun bu yıl faaliyet göstermemesine ek olarak, üretim sezonu da neredeyse bir ay azaldı ve bu tabii ki şeker üretiminin maliyetini etkilemektedir. Çünkü bir şeker fabrikasının maliyetlerini karşılayabilmesi için en az 100 gün çalışması gerekiyor.” diye konuştu.

Şeker üretiminde üç lider bölge bulunmaktadır: Vinnitsa bölgesi -331.9 bin ton, Hmelnitski bölgesi 192.8 bin ton ve Ternopil bölgesi 186.4 bin ton üretmektedir.

2018/2019 sezonunda ise , Ukrayna‘da bir önceki yıla göre % 15 daha az şekilde 1.82 milyon ton şeker üretilmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com