Ukrayna’da şeker fiyatlarının düşme ihtimali olmadığı açıklandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Şeker fiyatları sadece Ukrayna’da değil, dünya pazarlarında da artıyor. Bu nedenle, şeker fiyatları, dünyadaki artışa bağlı küresel bir eğilim olarak Ukrayna’da da arttığı varsayılabilir.

Pancar ve Şeker Üretimi Pratik Merkezi Bilim direktörü Aleksander Korotinskiy’nin görüşüne göre şeker fiyatları ton başına 607.1 dolardan (1 Aralık 2020) 677.1 dolara (22 Ocak 2021) yükseldi. Analist, şeker fiyatlarının genellikle bu dönemde düşmesine rağmen üretim dönemi boyunca yükselmeye devam ettiğini kaydetti .

Aleksander Korotinskiy, 1 Eylül – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Ukrayna’nın halihazırda yaklaşık 70 bin ton şeker ihraç ettiğini ve bunun da piyasadaki şeker bulunabilirliğini daha da azalttığını belirterek “Eğer ihracat öngörülen 100 bin ton şekere ulaşırsa, 2021 yazının sonunda ülkede şeker kalmayacak ve acilen ithal edilmesi gerekecek. Gördüğünüz gibi henüz şeker fiyatını düşürme ihtimali yok. Şeker pancarı verimindeki düşüş ve düşük şeker verimi nedeniyle bu sezon “rekor” seviyede düşük miktarlar üretildi. Hesaplamalarımıza göre ülke 2020/21 MY’de 1.19 milyon ton şeker üretirken, 1.38 milyon ton tüketiyor.” diye açıkladı.

Nisan 2020’ye göre Ocak 2021’deki fiyat artışları şu şekildedir:

  • Ukrayna (beyaz şeker) -% 57,3;
  • Londra Borsası (beyaz şeker) -% 33,7;
  • New York (ham şeker kamışı) -% 58.9

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com