Ukrayna’da savaş 2 yıla kadar sürerse 5 milyon insan yurtdışından hiç dönmeyebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da savaş 2 yıla kadar sürerse 5 milyon insan yurtdışından hiç dönmeyebilir
foto: REUTERS

Ukrayna Demografi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’ne göre ülkedeki sıcak savaş iki yıl sürerse, 5 milyona yakın vatandaş Ukrayna’ya geri dönmeyebilir. Bu yılsonuna kadar sıcak çatışmalar biterse bu sayı 500-600 bin seviyesinde kalır.

Ukrayna Demografi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü direktörü ve Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi’nden Akademisyen Ella Libanova “Asıl etken savaşın sıcak evresinin süresi. Bu yıl sonuna kadar biterse nüfusumuzun yaklaşık 500-600 binini kaybedeceğimizi düşünüyorum. Bu çok fazla ama bu bir felaket değil. Savaş devam ederse, sıcak aşama diyelim ki 2 yıl sürecek, işte o zaman bu rakam 5 milyona kadar çıkabilir” dedi.

Rusya’nın Ukrayna ile savaşında asker kaybı 35 bini aştı

Savaş daha uzun sürerse, daha fazla insanın ayrılacağını vurgulayan Libanova “İkincisi, er ya da geç 18-60 yaş arası erkeklerin çıkış kısıtlamaları sona erdiğinde, aile birleşimi Ukrayna’da değil yurtdışında gerçekleşecek” dedi.

Libanova, iç göç meselesinin çok daha zor olduğunu, Ukrayna’nın doğu ve kuzey bölgelerinden nispeten güvenli bölgelere gelenlerin evlerine döneceği gerçeğinin olmadığını da kaydederek “Sonuçta Rusya hiçbir yere gitmeyecek, saldırgan komşumuz olmaya devam edecek. Ve geri dönecek olan, Çernigov, Sumi, Harkov bölgelerinden ayrılan tüm insanlar, tehlike bölgesine geri döndüklerini anlayacaklar. Tehlike bölgesine geri dönmeleri gerektiğini anlayacaklar. Bu nedenle, halkın, iş dünyasının savaş öncesi dağılımını geri yükleyebileceğimize ikna olmadım.” diye özetledi.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, savaş sebebiyle 12 milyondan fazla Ukraynalı’nın evini terk etmek zorunda kaldığını ve bunların 5 milyondan fazlasının yurtdışına gittiğini söylemişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com