Ukrayna’da sanayi parklarındaki işletmelere gelir vergisinden muafiyet getirilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kurulu yakın gelecekte ülkenin her bölgesinde sanayi parkları (IP) oluşturmayı planlıyor.

IP ağının geliştirilmesi, Ukrayna’da bölgesel kalkınmanın öncelikli alanlarından biri olduğunu belirten Ukrayna Topluluklar ve Bölgeler Geliştirme Bakanı Aleksey Çernişov “Devletimiz için gelecekteki yatırımların yoğunlaştığı bir yer olmalılar. Bunun için özellikle 10 yıl boyunca gelir vergisinden muafiyet ve yatırımların %50-70’inin yatırımcılara iadesi olacak şekilde gerekli koşullar yaratılıyor.” dedi.

Izotex grup şirketinin (Melitopol IP’nin bir üyesi) genel müdür yardımcısı Aleksey Ivançenko Ukrayna’da kayıtlı yaklaşık 50 parktan 5-6’sının bugün tam olarak faaliyete geçtiğini söyleyerek “IP’nin işleyişinin temel sorunu, bu kurumu yönetecek yüksek nitelikli yönetimin olmamasıdır. Ukrayna’da pratikte böyle bir personel yoktu. Bu nedenle, onları kendimiz içimizde yetiştiriyoruz. Diğer birçok IP’de, özellikle de Devlet veya yerel makamların himayesinde açılanlarda, yönetim durumu çok iyi görünmüyor. Bu nedenle, bu tür parklar pratikte henüz aktif değil.” dedi.

Uzmana göre, şu anda bireysel girişimcilerin çalışmalarını engelleyen bir diğer sorun da vergi ve gümrük avantajlarının olmaması. Bunlar, ilk okumada kabul edilen 4416-1 sayılı yasa tasarısında yer almaktadır.

Bu belgeye göre, sanayi parklarının gelir vergisinden muaf tutulması gerekecek. Ayrıca Ukrayna’da üretilmeyen ekipman ve makinelerin Ukrayna’ya yurtdışından ithalatı yapılırken, tasarıya göre gümrük vergileri de kaldırılmalıdır.

Uluslararası Prospektif Araştırma Merkezi’nde bir analist olan Igor Kıyan‘a göre, bu tür faydalar önemli bir risk taşıyor, çünkü dürüst olmayan işletmeler vergileri en aza indirmek için ofislerini bireysel girişimcilerin bölgelerine yerleştirecek.

Belaya Tserkov özel girişiminin yöneticisi Sergey Kirakosiyan ise 14 parkın şu anda yedi tanesinin topraklarında lojistik ve nakliye hizmetlerinin üretimi veya sağlanması için “farkedilebilir faaliyetler” yürüttüğünü söyleyerek “Bir sanayi parkı, karmaşık ve sermaye yoğun bir kalkınma projesidir. Bireysel bir girişimcinin sahip olması gerekenler: başarılı bir bölgesel konum, iyi gelişmiş bir ulaşım altyapısı, hizmet ağları, kaynak tabanına erişim ve geniş bir işgücü piyasası, uygulanabilir bir iş konsepti ve modeli geliştirilmelidir ” diye ekledi. Bu bileşenlerden herhangi birinin yokluğunda, endüstriyel park projesinin kağıt üzerinde kalma riskini taşıdığını da ekledi.

Ukrayna, Ağustos ayında hurda metal ihracatından elde ettiği döviz kazancını 40 kat artırdı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com