Ukrayna’da programcı çok ancak şirketlerin yönetim kabiliyetleri zayıf.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya Bankası Kiev ofisi tarafından sektör üzerinde yapılan profil araştırmasına göre 2020’nin başında, bilgi ve iletişim teknolojisi endüstrisinde çalışan toplam yazılım mühendisi sayısı 200 bine ulaşabilir, ancak endüstrinin rekabet gücünü artırmak için yeterli yönetim kapasitesi yoktur.

Dünya Bankası raporunda “Ukraynalı şirketlerin benzer ülkelere göre bile uluslararası pazarda rekabet edebilecek yeterli yönetim potansiyeli, boyutu ve ölçeği yok” denildi.

Rapora göre, Ukrayna BT şirketleri, diğerlerinin yanı sıra, doğrudan yabancı yatırımları çekerek küresel değer zincirlerine katılmalı ve çalışanları dijital becerilere sahip tutma çabalarını yoğunlaştırmalıdır.

Bununla birlikte, Ukrayna BT endüstrisi hala güçlü ve dinamik şirketlerden yoksundur: 2017’de 3.5 milyar dolarlık ihracat akışı temel olarak beş veya daha az çalışanı olan binden fazla dış kaynak şirketi tarafından üretildi.

Rapora göre, BT uzmanları çoğunlukla Kiev, Lviv, Harkov, Odessa ve Dnipro‘da çalışıyor.

Raporda, “Ukrayna’da bilgi ve iletişim teknolojilerinin uygulanması için en önemli potansiyele sahip alanlar tarım, ulaşım (boru hatları, demiryolları), havacılık, finans sektörü ve sağlık hizmetleri” denilmiştir.

Araştırmacılara göre, özel kişilerin özel vergilendirme sistemi Ukrayna’da BT endüstrisinin gelişiminde ana faktörlerden biri haline geldi, ancak bu nedenle şirketler ölçeklendirme ve modernizasyon için önemli olan yönetim yetenekleri yaratmaktan kaçındı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com