Ukrayna’da pandemi döneminde insan hakları ihlallerinde artış rapor edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Af Örgütü raporlarına göre, koronavirüs pandemi ve karantina kısıtlamaları ile bağlantılı olarak Doğu Avrupa ve Orta Asya’da insan hakları ihlallerinde bir artış olmuştur.

İnterfax ajansının haberine göre, Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Ukrayna Direktörü Oksana Pokalçuk, “Hükümetler, tüm ülkeler için bu zor zamanda, çeşitli kısıtlamalar da dahil olmak üzere virüsün yayılmasını durdurmaya çalışıyor. Bazı kısıtlamalar haklı ve gerekli olsa da diğerleri insan haklarımızı ihlal ediyor.” dedi.

Özellikle, sağlık hakkına yönelik tehditler, ifade ve bilgiye erişim özgürlüğüne yönelik tehditler, aşırı güç kullanımı ve kısıtlayıcı önlemler ve aile içi şiddet mağdurlarına yönelik tehditler gibi ihlallerde artış olmuştur.

Bu nedenle, insan hakları aktivistleri, 18 Nisan’da Ukrayna ordusunun, doğu Ukrayna’daki silahlı çatışma bölgesinde bulunan ve hükümet tarafından kontrol edilen bölgedeki Staromaryevka köyüne köprüden tek geçişi engellediğini hatırlattı.

İnsan hakları savunucuları tarafından yapılan açıklamada “Bu nedenle, 150 köylü marketlere, tıbbi hizmetlere ve diğer yardımlara erişimden mahrum bırakıldı. İnsani yardım kuruluşlarının müdahalesinden sonra, 24 Nisan’da köylülerin, temel hizmetlere erişebilecekleri bir komşu köye taşınmasına izin verildi.” denildi.

Ayrıca, pandemi sırasında, aile içi şiddet durumlarına müdahale zincirindeki ilk bağlantı olan Ukrayna devriye polisinin önceliklerindeki değişiklikler de dahil olmak üzere, cinsiyete dayalı ve aile içi şiddet tehditlerinde bir artış olduğu da belirtilerek “Nüfusun karantinaya alındığından emin olmak için sokaklarda devriye gezen polisin, aile içi şiddet raporları da dahil olmak üzere, en acil çağrıların önceliğini azaltabileceğine dair endişeler artıyor. Şiddet olayından bir buçuk saat sonra müdahale geliyor. Acil konulara yanıt vermede yaşanan bu tür gecikmeler aile içi şiddet mağdurları için ciddi sonuçlara yol açabilir.” denildi.

İnsan hakları savunucuları, salgın sırasında insan hakları durumunu iyileştirmeyi amaçlayan hükümetler için bir dizi öneri getirdi.

Pokalçuk “Devletin COVID-19’un yayılmasıyla mücadele etmek için attığı tüm adımlar insan hakları ilkelerine dayanmalıdır: savunmasız grupların ihtiyaç ve çıkarlarının yanı sıra sağlık personeli, sosyal hizmet uzmanları ve kritik hizmetlerin işleyişini sağlayan herkesin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun. Devlet, bilgiye ücretsiz erişimi garanti etmeli, mahremiyete saygı göstermeli, baskıya ve aşırı kullanıma başvurmamalıdır. İtici güç, sivil toplum ile devam eden diyalogtur” şeklinde önerileri vurguladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com