Ukrayna’da orman ürünleri elektronik müzayede ortamında satılmaya başlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekoloji Bakanlığı basın servisinden bildirildiğine göre 1 Şubat 2020 itibariyle, işlenmemiş orman ürünleri satışı elektronik müzayede şeklinde yürütülmesi için bir pilot proje başlatıldı. Hem Ukrayna vatandaşları hem de yabancılar açık artırmalara katılabilecektir.

Delo.ua’nın verdiği habere göre, “Şimdi işlenmemiş ahşap orman ürünleri kullanıcıları tarafından sadece elektronik ticaret sistemi Prozorro üzerinden satılacak. Ukrayna vatandaşları ve yerleşik tüzel kişiler ve yabancı tüzel kişiler açık artırmalarda yer alabilir” dedi.

Açık artırmaların ana özellikleri de düzenlenmiştir: fiyatı arttırmak için yapılacaklar ve bir kazanan olmadığı durumda, son fiyat kereste maliyetinden daha az olamaz şeklinde düzenlenmiştir. Başlangıç fiyatından düşük bir teklifte kalırsa zorunlu olarak yeniden açık artırma yapılacaktır. Ayrıca, açık artırmanın galibi, yapılan satış sözleşmesi kapsamında % 10’unu peşin ödemekle yükümlüdür.

Ukrayna‘da çam hariç, işlenmemiş orman ürünleri (yuvarlak kereste) ihracatı üzerine bir moratoryum bulunmaktadır.

2018 yılında yakacak odun ihracatına izin veren yasalar kabul edildi.

Yine 2018’de, Devlet Orman Kaynakları Ajansı, orman ürünleri için elektronik muhasebe sistemini başlattı ve açık artırmaların dışında satışını yasakladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com