Ukrayna’da öğretmenlerin maaş durumu (infografik)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

4 Ekim Ukrayna’da Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Ancak Ukrayna’da öğretmen olmak ne yazık ki maddi açıdan prestijli değildir.

2018’de Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 37 ülkede eğitimci ve öğretmen maaşları anketinin sonuçlarını yayınladı.

OECD tarafından yayınlanan sonuçlarda eğitimciler tarafından yıl boyunca alınan ve ABD dolarına çevrilen yıllık miktarlar gösterilmiştir. Tüm verilerde, alt iş deneyimi olmayan ilkokul öğretmenlerinin maaşı, üst sınır ise15 yıldan fazla deneyime sahip kıdemli öğretmenler için olduğu belirtilmiştir.

Ukrayna’da nasıl? Maalesef durum bu reytingde yer alacak oranlarda değil. Ukraynalı öğretmenlerin maaşları en düşükler arasında kalıyor. 2019’da dönemin Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Grinevich, 2023 yılına kadar öğretmenler için asgari maaşın 4 geçim ücretine çıkarılması gerektiğini söyledi.

Aynı yılın Temmuz ayında, prestij için % 10 bonus ve alıştırma kitaplarını kontrol etmek için % 20 bonus alan genç bir öğretmen 5,410 UAH aldı. Ek olarak, kıdem için % 30 ikramiye alan daha deneyimli öğretmenler ayda 8182 UAH aldı.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, 2020 Ocak-Ağustos aylarında Ukrayna’daki öğretmenlerin ortalama maaşı 8,806 UAH iken, tüm endüstriler arasındaki genel gösterge 11,100 UAH seviyesindeydi.

work.ua iş bulma sitesi verileri Kiev’deki ilkokul öğretmenlerine ortalama 13,000 Grivna vaat edildiği, Ukrayna’da ortalama 10.000 Grivna ve Odessa ve Dnipro’da sırasıyla 9.000 ve 8.000 olduğunu göstermektedir.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com