Ukrayna’da nereye yatırım yapımalı ve yapmaya değer mi? (görüş)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

M. Ritcher & Partner, Wotan’ın kurucu ortağı Mikhail Ritcher tarafından “FinUpDate: 2021’de nereye yatırım yapılır ve yatırım yapılmaz” adlı online seminer sırasında belirtildiğine göre Ukraynalıların çoğu riskli alanlara yatırım yapıyor.

Ritcher “Araştırma yaptık ve Ukraynalıların yatırımlarının % 80’inin “riskli” ve “çok riskli” seviyelerde olduğu ortaya çıktı. Neye yatırım yaptıklarını sorduğumuzda, bunun mevduat ve gayrimenkule dönüştüğü ortaya çıktı. Ve uluslararası sınıflandırmalara göre, bu varlıklar savunma amaçlı olarak sınıflandırılıyor: bunlar da yatırımcı portföyünde yer almalı.” dedi.

Ona göre, kendi yatırım yaptığı ana uzmanlık, Ukrayna da dahil olmak üzere özel şirketlerdir. Ancak bir nüans var: bunlar hızlı büyüyen bir pazarda, örneğin Amerika’da veya Avrupa’da faaliyet gösteren şirketler olmalı. Yani paranın olduğu yer.

Bu tür bir yatırımla ilgili temel mesele, oldukça yüksek bir giriş eşiği olmasıdır; daha sıklıkla 100-500 bin dolardır.

Düşük miktarlara gelince, sadece Ukrayna devlet tahvilleri bulunmaktadır, ancak sadece çeşitlendirilmiş olanlar olmalı.

Ona göre Ukrayna’da iki tür risk var:

  • Kredi derecelendirme riski, temerrüt;
  • Ukrayna grivnasının devalüasyon riski.

Ukrayna’ya yatırım yapmak bu iki tür riski dikkate almalıdır. Bununla birlikte, Ukrayna’ya yatırım yapmanın avantajları da vardır: Bu ise yatırımlardaki yüksek getiridir. ( devlet tahvillerinde istikrarlı bir grivna döviz kuru ile % 11’dir).

Portföy nelerden oluşmalıdır?

  • % 25-30 – Ukrayna’da bulunan Amerikan hisse senetlerine;
  • % 50 – devlet tahvilleri ;
  • Geriye kalan tek şey emlak.

Aynı zamanda, Kyiv First Investment Club’ın kurucusu Ivan Kompan, sadece deneyimli yatırımcılara devlet tahvillerine yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.

“Likit enstrümanlardan bahsediyorsak, muhtemelen Ukrayna’da var olan tek şey devlet tahvilleridir . Likiditesi sadece büyüme dönemlerinde iyidir; tecrübelerimizin de gösterdiği gibi, herhangi bir kriz anında, tüm Ukrayna enstrümanlarının likiditesi düşer” diyor.

Uzmana göre, devlet tahvillerinin istikrarı, Ukrayna hükümetinin kredi notu ile ölçülüyor. Mart 2021’de S&P, Ukrayna’nın bu notunu revize etti ve bunu B seviyesinde, yani yatırım notunun 5 puan altında belirledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com