Ukrayna’da ne iş yapılır?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

 

Eğer bir birikiminiz var ise ve bu nedenle Ukrayna’da bir iş kurmayı düşünüyorsanız Türkiye’de iş kurmak için ne sorular sormanız gerekiyorsa aynısı, hatta yabancı olduğunuz için çok daha fazlası Ukrayna için geçerlidir.

Bilmediğiniz bir işe başlayıp elbette başarılı olma ihtimaliniz vardır. Ama istatistikler bunun hep tersini söylemektedir. Her yerde başarı hikayelerini anlatırlar ama bunun onlarca katı olan başarısızlık hikayelerini pek duymazsınız. O nedenle daha önce tecrübeniz olan alanlara yoğunlaşmanızda fayda var. Eğer hiç kafe işletmemiş iseniz, ülkede çok kahve içildiğini görüp, açacağınız kafenin masraflarını bile karşılamakta zorlanacağını gördüğünüzde iş işten geçmiş olabilir. Unutmayın, yabancı olarak kuracağını bir işte, masraflarınız bir Ukraynalının kurduğu işe göre daha yüksek olacaktır.

Bir iş kurulumuna girmeden evvel ülkenin yaşam, alışveriş ve harcama kültürünü özümsemiş olmanız gerekmektedir. Mesela ülkede sürekli kurulu pazarlar halen çok yaygındır. Alışveriş merkezleri sayısal olarak artmasına rağmen, insanlar ekseriyetle ihtiyaçlarını sürekli kurulu, çoğunlukla derme çatma diyebileceğimiz pazarlardan sağlamaktadır. Eğer ticaret düşünüyorsanız bu gibi yerleri gezip görmeniz gerekmektedir.

Bakınız: Ukrayna’da iş bulabilir miyim?

Eğer iş kurmanız gerekiyorsa bunun için bir şirket kurup bunun üzerinden çalışma ve yaşama iznini almanız gerekmektedir. Şirket kurulumu çok zor bir süreç değildir ancak dile ve kanunlara hakim olmadığınız için tek başınıza altından kalkamazsınız. Bu nedenle güvenilir bir danışman desteği almanızda fayda var. Eğer gerçekten iş yapacak ve uzun vadeli düşünüyorsanız ‘Ben hallederim, o kadar para vermene gerek yok’ diyenlere çok kişi parasını kaptırıp mağdur olmuştur.

UkrHaber

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com