Ukrayna’da nakit kullanım azalırken, ödeme kartları kullanımı % 16 arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Merkez Bankası’nın basın servisi tarafından bildirildiğine göre 2020’nin ilk yarısında banka ödeme kartları ile 2.74 milyar işlem gerçekleşti. 2019’un aynı dönemine göre ödemelerde banka kartı kullanımı % 16.6 artış gösterirken, ödeme miktarındaki değişim % 7 oldu.

Banka kartları

Ukrayna Merkez Bankası, ilk yarıda nakit dışı işlemlerin de arttığını bildirdi. Yaklaşık 2.361 milyon nakit dışı işlem tüm işlemlerin % 86.1’i olurken, toplam tutarı 982.9 milyar UAH oldu. Bu miktar toplamda tüm kart işlemlerinin % 55.1’ine tekabül etmektedir. 2019 ilk yarı sonuçlarına göre bu oran % 49.4 idi.

Merkez Bankası ayrıca 1 Temmuz itibarıyla Ukrayna’da çıkarılan toplam ödeme kartı sayısı % 4.9 artarak 71.7 milyona ulaştığını da belirtti.

Haziran ayında 9.6 milyon temassız kart alışverişte kullanılırken, Ocak ayına göre % 25.6 artış gerçekleşti. Ukraynalılar pandemi dönemi ile birlikte daha sık biçimde temassız ödeme kartı kullanmaya başladı.

Ödeme kartları ile ödeme yapılabilecek nokta sayısı artarken yıl içinde ödeme kartı kabul eden işyeri sayısı % 33.5 artarak 297 bine yükseldi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com