Ukrayna’da nafaka ödemeyenlere verilen cezalar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 2019’un ilk yarısında 3.2 milyar UAH nafaka borcu tahsil edilmiştir. Nafakasını ödemeyenlerin mülkiyetine el koyma, zorunlu çalışmaya gönderilme, idari tutuklama ve hatta belli bir süre hapis cezasına çarptırılmaları da mümkündür.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca, Ukraynalılar 8 milyar grivnadan fazla miktarı alabildiler. Uzmanlar, ebeveynlere nafaka ödemeyi zorlayan yasaların işe yaradığını söylüyor. Büyük olasılıkla, 2018’de yürürlüğe giren nafaka ödenmemesi için verilen sert cezalar etkili oldu.

Örneğin, bu yıl Kiev’de bulunan Devlet İcra Servisi, nafakasını ödemeyen bir kişinin yatına el koydu. Bu kişinin oğluna ödemesi gereken 123 bin grivna nafakası birikmişti.

Ayrıca, yeni yasa uyarınca, çocuk için zorunlu olan nafakanın ödenmemesinden ötürü 60.000’den fazla para cezası verildi. Ebeveynin yasal nafakayı ödememesi durumunda diğer mülklerine de el konulmaktadır. Örneğin, 2018 yılında Adalet Bakanlığı, müzayede ile satılan 2.15 milyon grivna değerinde Ferrari 456 GT lüks bir arabaya el koymuştu. Araba nafaka mükellefinden alınmıştı.

Krivoy Rog’ta bir kişi borcun bir kısmını 2 odalı bir daire ile ödedi. Yasayı ihlal edenlere sadece mülke el koyma değil, ayrıca ceza da verilmektedir Bu ebeveynden alınabilecek hiçbir şey olmadığı anlamına gelir. Bu durumda, ödeme yapacak kişiyi borç miktarına bağlı olarak 120 ila 240 gün arasında zorunlu çalışma beklemektedir. Genellikle, bu kişiler sokakları temizlemek için şehir hizmetleri tarafından toplum hizmeti için kullanılmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com