Ukrayna’da meyve ve sebze fiyatları neden arttı (Analiz)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da bazı meyve ve sebzelerin fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni Türkiye’den ürün getiren taşıyıcılara dönük olarak Türkiye tarafından yapılan kısıtlamalar olduğu belirtildi.

Lviv’deki Batı Ukrayna pazarındaki büyük tüccarlar “Grivnadaki değer kaybıyla birlikte Türkiye’den yapılan teslimatlar bugün önemli bir sorun olmuştur. Bu nedenle fiyatları etkilemektedir. Limon ve diğer narenciye gibi ürünlerde fiyatlar önümüzdeki hafta önemli ölçüde artabilir. Domateste ise uzun yılların fiyat rekorunun kırılması mümkündür.” denildi.

25 Mart 2020 itibariyle Shuvar Analytics bölümünün verilerine göre, Ukrayna’da limon toptan satış fiyatları 80-85 UAH/kg şeklinde benzeri görülmemiş oranlara ulaştı. Yukarıdaki faktörlere ek olarak, fiyatları aşırı talep de etkilenmektedir: Karantina sırasında Ukraynalılar bağışıklığı artırmak için daha fazla limon tüketmek istiyor. Domates fiyatları da yükselmeye başladı. Türk mandalinalarının fiyatları da yükseldi.

Shuvar Analytics Bölüm Başkanı “Türkiye, sera üretimi sebze ve turunçgillerin Ukrayna’ya dönük ana tedarikçisidir. Sera salatalıklarında, bugün iç talebimizi kendi ürünlerimizle kapatmayı başarıyoruz. Güney ve Transkarpatya’dan küçük üreticiler toplu olarak pazarlara girdi. Ve Ukrayna seraları Nisan ortasından itibaren domates toplamaya başlayacak. Önümüzdeki 2 hafta, Ukrayna’daki fiyatlar Türkiye’den teslimat olasılığına bağlı olacak, ithal ettiğimiz toplam domatesin% 95’ini Türkiye’den ithal ediyoruz. Ayrıca, Türkiye’den tüm limon ithalatımızın % 90’ından fazlasını alıyoruz. ” dedi.

Tatyana Getman

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com