Ukrayna’da Mevsimlik İşgücü Göçü Demografik Felakete Yolaçabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yılda yaklaşık 9 milyon Ukraynalı mevsimlik iş için yurtdışına gidiyor. Üç milyondan fazla Ukraynalı ise yurtdışında sürekli olarak çalışıyor.

5.ua kanalının haberinde,  İşgücü piyasası uzmanlarına göre istatistikler gösteriyor ki çoğu durumda işgücü göçü mevsimlik olup ve vatandaşlar için riskleri de barındırmaktadır. Şu anda ilkbahardan sonbahara kadar, yurtdışındaki mevsimlik iş araması, Ukraynalı iş bulma sitelerinde en çok aranan sorgular arasında bulunmaktadır. İlk bakışta – meyveleri toplamak olarak görülen – özel gereksinimler olmadan yüksek maaşla çalışmak cazip görünse de bu durumdan etkilenen işçilere göre durum pek öyle görünmüyor.

Mevsimlik çalışmaya giden işçiler, “Biri unutkanlığı veya başka bir nedenden dolayı çalışma alanını terk etmişse, o zaman çalışma günü sayılmaz ve işyerinde yok kabul edilerek 150 zloti de para cezası alır” şeklinde söylüyorlar.

Bu durumda olan kimi işçilerin söylediğine göre geri eve döndükten sonra bile hayat kolay değildir. Sağlık kaybı sözkonusu olabilmektedir. Avukat Maria Natha, mevsimsel çalışmaları kabul eden göçmenlerin emeklilik veya sosyal haklarını kaybetme riskinin yüksek olduğunu da açıklıyor.

“Eğer bir çalışan yönetim sınıfında ise, o zaman kayıtlı olur ve şirketler normalde bununla ilgili gereklilikleri yerine getirir. Diyelim ki kişi mevsimlik iş için gitmiş olsun, işte o zaman durum zordur. Ukrayna’da bile, mevsimsel işler iş tecrübesinden sayılmaz. Hangi sözleşmeyle, sözleşmenin kiminle imzalandığını ve daha sonra Ukrayna’da iş tecrübesine ve sosyal sigortaya dahil edilip edliemeyeceğine dair bir garanti olup olmayacağının sözleşmeden olması gerekiyor.” dedi.

Nüfus Enstitüsü’ne göre şu anda 3 milyondan fazla Ukraynalı halihazırda yurtdışında çalışmak için ayrıldı. Eğer göç akışı zaman içinde durmazsa, Ukrayna için sonuçları felaket olur denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com