Ukrayna’da maske takmayı reddedene para cezası.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

21 Kasım 2020’de, Ukrayna İdari Suçlar Kanunu’nun karantina kurallarının ihlali için sorumluluk sağlayan 44-3.Maddesinin yeni bir versiyonu yürürlüğe girdi

Burnu ve ağzı kapatan koruyucu maskeler dahil kişisel koruyucu ekipman olmaksızın, kamuya açık binalarda, yapılarda, toplu taşıma araçlarında bulunmanın cezası 170 ila 255 UAH olarak belirlendi.

İşlenen idari suç önemsiz ise, yetkili kişi, ceza kesmek yerine kişiyi sözlü olarak da uyarabilir.

Avukat Vladimir Marusyak, “Devlet, karantina sırasında yalnızca kamu binalarında, yapılarda, toplu taşıma araçlarında kişisel koruyucu ekipman kullanmadan bulunmak için para cezası verecek” dedi.

Halka açık yer nedir?

  • Hastane ve eğitim kurumlarının binaları;
  • Spor ve fiziksel kültür tesisleri ve rekreasyon tesisleri ve kurumları;
  • Konut binalarının girişleri;
  • Toplu yolcu taşımacılığı;
  • Yemekhane tesisleri;
  • Kültür kurumları binaları;
  • Hükümet organlarının, yerel yönetim organlarının ve devlet kurumlarının binaları.

Karantina döneminde dışarda bulunanların kimlik belgesini taşımasının zorunlu olduğu unutulmamalıdır. Eğer kişi üzerinden kimlik çıkmazsa, polis kimlik tespiti için üç saate kadar idari tutuklama da bulunabilir.

Vladimir Marusyak, “Bu istenen sonucu vermezse ve failin kimliğini tespit etmek mümkün değilse, kişi serbest bırakılmalıdır” dedi.

Eğer, makul itirazlara rağmen para cezası kesilmişse kişi mahkemeye temyiz gidebilir; para cezası verme prosedürüne uyulmaması, savunma hakkının sağlanmaması, suçun davasında (fotoğraf veya video) delil olmaması vb. sunulabilir.

Marusyak “Polisin taleplerine direnmek için pek çok seçenek düşünebilirsiniz, ancak bu tür taleplerin içeriği, kalabalık yerlerde anlamsız maske takmak değil, kendinizi ve ailenizi hastalıklardan korumaktır. Bu nedenle, eve, mağazaya, vb. girmeden önce cebinizde bir maske ile çıkıp takmanızı içtenlikle tavsiye ederim. “ diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com