Ukrayna’da mandıralar kapanırken, mağazalarda süt fiyatları artıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da büyükbaş hayvan sayısı kritik derecede azaldı. Çiftçi derneklerine göre, 2019 başından beri endüstriyel süt sektöründeki inek sayısı % 6 azaldı. Mart ayından bu yana her ay inek sayısı 2500 kadar düşüyor.

Ubr.ua’nın haberine göre durum, Ağustos ayında gelecek yıl için süt sığırı yetiştiriciliğini teşvik eden tüm devlet programlarının iptali ile ilgili hükümetten gelen mesajla ağırlaştı. Ondan sonra, sektörde 5 bin sığır hızlıca azaldı. Aynı zamanda, Ukrayna’da yıl başından bu yana yaklaşık 100 orta büyüklükteki süt çiftliği kapandı.

Süt Üreticileri Birliği’nin başkan yardımcısı Anna Lavrenyuk, mağazalarda endüstrinin kaderi ve sütün fiyatları hakkında bilgi verdi.

Bakınız: Ukrayna’da bitkisel maddeler içeren süt ürünlerinin satılması yasaklanıyor mu?

Lavrenyuk’a göre, gelecek yıl süt çiftçileri eğer sektörü teşvik eden herhangi bir hükümet programı olmazsa üretimi bırakacaklar. Bunun süt sanayisi için feci sonuçları olacaktır.

Lavrenyuk “Gelecek yıl için, fiyatlar da dahil olmak üzere tahminler yapmak çok zor. Tarım politikasına ve hükümetimizin politik kararlarına çok bağlıyız. Üç yıl boyunca, çiftçilere özel KDV rejiminin kaldırılmasının faydalarını gördük. Tarım sektörü için herhangi bir destek mekanizması konulmamıştır. Vergi yükü, birçok işletmeyi hayatta kalma eşiğine getirdi. Tarım arazileri satışı aynı zamanda sütçüler dikkate alınmadan başlatılırsa, arazi olmadan hayatta kalamazlar. Bu nedenle, inekler kesime gönderiliyor.” diyor…

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com