Ukrayna’da kumarın yasallaştırılması yolunda ilk adım atıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada “kumar organizasyonu ve devletin kumar oyunları düzenlenmesi” yasa tasarısını ilk okumada kabul etti. Karar gereken 226 oyu aşarak 260 milletvekilinin lehte oyuyla kabul edildi.

Ukrayna’nın Verkhovna Rada finans, vergi ve gümrük politikası komisyonunun yasa taslağının düzenlenmesi ve vergilendirilmesine ilişkin alt komite başkanı Oleg Marusyak, “Bu yasayı kabul ettiğimizde, normal bir medeni kumar pazarı oluşacak” dedi.

Yasa tasarısı yaş kısıtlaması getirerek sadece 21 yaşın üzerindeki kişilere kumar oynama olanağı tanımaktadır. Marusyak, “Böylece, bağımlılığı kışkırtmak ve teşvik etmek için işletmenin sorumluluğunu açıkça düzenliyoruz” dedi.

Marusyak’ın ifadesine göre yasa tasarısında, lisans olmadan yapılan kumar organizasyonlarının suç olduğu da belirtildi. Tasarı ayrıca sadece üç, dört veya beş yıldızlı otellerde slot makinelerine sahip alanlara sahip olmayı getiriyor. Kumarhaneler ise sadece 5 yıldızlı otellerde açılabilecek. Marusyak, 2285-d sayılı tasarının kumar kuruluşlarının reklamlarına kısıtlamalar getirdiğini, özellikle de kumarın kolay zenginleştirme yolu olarak tanıtımını yasakladığını vurguladı. Belgeye göre, saldırgan devlet vatandaşlarının Ukrayna’da kumar işi yapmaları yasaklanacak.

Tasarıda ayrıca “klasik” piyangoların düzenlenmesi öngörülüyor. Marsuyak, “Oyun salonlarının içinde gizlendiği sözde piyango salonları olmayacak” dedi.

Ön tahminlere göre, ilk yıl için Ukrayna bütçesinin kumar işinden 2.5 ila 4 milyar grivnavergi alabileceğini kaydedildi.

19 Aralık 2019’da Verkhovna Rada, ilk okumada kumarın yasallaştırılmasına ilişkin bir yasa tasarısını geçiremedi. Ancak milletvekilleri tasarıyı ikinci bir okumaya gönderme kararını desteklediler.

Bundan sonra hükümet, devlet piyangoları kisvesi altında kumar oynanan bahis dükkanlarını yasaklayan bir karar aldı.

Başbakan Aleksey Gonçaruk’a göre, 11 Ocak itibariyle Ukrayna’da 5,300’den fazla yasadışı kumar tesisi kapatıldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com