Ukrayna’da koronavrüs yayılımı zirvesi Mayıs başında bekleniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e koronavirüs salgınının üstesinden gelme konusunda yaptıkları olağan toplantıda Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun koronavirüs enfeksiyonu zirvesini Mayıs başında beklediklerini belirtti.

Sağlık Bakanı da, karantina tedbirlerinin 12 Mayıs’a kadar uzatılmasının görüşüleceğini belirtti.

Toplantıda, şu anda hastalığın yayılmasıyla mücadelede yer alan doktorlara ve tıbbi personele yapılan ödemeler ayrıntılı olarak tartışıldı. Ek ödemeler, doktorların temel maaşları alacağı Nisan ayı sonunda yapılacaktır.

Hükümet ayrıca yedi bölgeden koronavirüs sayısı hakkında veri almanın gecikmesinin nedenlerini açıkladı. Bölgelerden birinde teknik bir hata oluştuğu belirtildi. Paskalya süresince şüpheli semptomları olan birçok Ukraynalının da doktorlara gitmediği belirtildi. Hükümet, tüm verilerin yeniden toparlanarak genel istatistiklere dahil edileceğini söyledi.

Başbakan yaptığı açıklamada yayılımın zirvesi ile alakalı olarak “Nisan sonunda ve 3 – 8 Mayıs arasında” dedi.

Aynı zamanda, bu hafta bazı tedbirlerin azaltılması planlandığını da sözlerine ekleyerek “Bakanlar Kurulu toplantısında bu hesaplamalara dayanarak karantinayı genişleteceğiz. Ancak bu hafta iki veya üç alanda bazı sıkılaştırmaları gevşetmeyi planlıyoruz” diye ekledi.

Sağlık Bakanı Maksim Stepanov ise yaptığı bir açıklamada hükümetin karantinanın 12 Mayıs’a kadar uzatılması konusunda bir karar vereceğini söyledi.

Hükümetin bir sonraki toplantısında, Sağlık Bakanlığı karantinanın uzatılmasına karar verecek . 12 Mayıs’a kadar devam edeceğiz. Bu uzama, koronavirüs hastalığının neden olduğu tehlike olan insidans oranından kaynaklanmaktadır.“dedi.

Aynı zamanda, karantina önlemlerinin uygun şekilde azaltılmasının önerileceğini söyledi. Özellikle, parklarda yürüyüşe izin verilmesi,

Stepanov, “Yürüyüşler sırasında kişisel koruyucu ekipman bakımından kişi sayısıyla açıkça sınırlanacak ve bu kararda ortaya konan çok açık kriterler olacak” dedi.

Stepanov’a göre tüm kısıtlamalar bir hükümet kararı ile açıkça düzenlenecektir.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko ise “Başkentteki kısıtlamaların kademeli olarak hafifletilmesi, koronavirüse yayılan hastalığın zirvesi aşıldıktan sonra tanıtılacaktır. Şunu belirtmek isterim ki, hastalığın zirvesinden geçmiş bazı Avrupa ülkeleri kısıtlamaları hafifletmeye başlıyor. Ama çok dikkatli ve yavaş. Avrupa’daki şehir belediye başkanlarıyla, bazı devlet başkanlarıyla iletişim kuruyorum. Bu durumda nasıl ve ne yaptıklarını analiz ediyorum.” dedi

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com