Ukrayna’da koronavirüs nedeniyle sarımsak fiyatlarında önemli artış

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, sarımsak fiyatlarında keskin bir artış bekleniyor. Ukrayna’nın ana sarımsak ithalatçısı ülkeler Çin ve İran.

Ukrayna Meyve ve Sebze Derneği Geliştirme Direktörü Yekaterina Zvereva ‘ne göre, Ukrayna’da sarımsak ithalatı art arda iki yıldır istikrarlı bir şekilde artıyor ve 2019’da 5.3 bin tonla yeni bir rekor kırıldı.

2013 yılında Ukrayna yaklaşık 6.9 bin ton sarımsak ithal etti. Bununla birlikte, 2017 yılında ithalat 2.5 bin tona düştü ve 2018’de yaklaşık 3.1 bin tonla ihracat miktarında artış başladı. Aynı zamanda, Ukrayna hiçbir zaman net bir sarımsak ihracatçısı olmamıştır, her zaman yapılan ihracata göre ithalat daha yüksek olmuştur. Bunun ana nedeni sarımsak depolama konusundaki yetersizliklerdir.

“2016-2017 yıllarında Ukrayna’da birçok insan sarımsak yetiştiriciliği ile ilgilenmeye başladı ve oldukça büyük endüstriyel projelere yatırım yapmaya başladılar. Kağıt üzerinde çok karlı bir iş gibi görünüyordu, ancak neredeyse tüm yatırımcılar hayal kırıklığına uğradılar.” dedi.

Uzman ayrıca, 2019 yılında sarımsak ithalatının 2018’e kıyasla bir buçuk kat arttığını söyledi. Çin’den gelen sarımsak ise % 61 arttı. Ukrayna’ya sarımsak tedarikinde önemli bir artış sağlayan başka bir ülke ise ilk kez ithalat yapılan İran oldu. Ukrayna’nın üçüncü büyük sarımsak tedarikçisi ise Mısır. Mısır’dan yapılan ithalat Ukrayna’ya yapılan toplam ithalatın yaklaşık % 13’ünü oluşturmaktadır. Ayrıca son yıllarda Özbekistan’dan Ukrayna’ya sarımsak ithalatı artmaya başladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com