Ukrayna’da konut fiyatları yıl içinde % 5-10 arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna emlak piyasasında talepler yeniden toparlandı ve yavaş yavaş artıyor. Konutların satın alınabilirliği yüksek olmaya devam ediyor. Salgın ve yavaşlayan ekonomik faaliyete rağmen emlak fiyatları da ılımlı bir şekilde yükseldi.

daire-satınalma

Ukrayna Merkez Bankası tarafından sunulan finansal istikrar yıllık raporunda “Bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda neredeyse üçte bir oranında keskin bir düşüşün ardından, gayrimenkul talebi yavaş yavaş artmaya başladı. 2020’nin üçüncü çeyreğinde, bir önceki yıla göre % 2.8 daha fazla konut alım satım işlemleri yapılmıştır. Ertelenmiş talepler kademeli olarak gerçekleştirilmektedir. Kiev’de karantinanın başlangıcından bu yana, karantina kısıtlamalarının zirvesinde talepte geçici bir düşüş olmasına ve konut piyasasında ipoteklerin sınırlı rolüne rağmen, yaklaşık elli yeni konut kompleksi (yıllık +% 11) satışa çıkarıldı.” denildi.

Talepteki artış eğiliminin, diğer şeylerin yanı sıra, on yıl içinde iki kattan fazla artan konut satın alınabilirliğindeki artıştan kaynaklandığı kaydedildi.

Raporda kiralardaki artışa da dikkat çekilerek “Nüfusun nominal gelirinin büyüme oranları ile konut fiyatları neredeyse aynı olduğundan, fiyat-gelir göstergesi neredeyse hiç değişmedi. Ancak bu dönemde kira bedelleri arttı, çünkü kiralık konut fiyatı, satış fiyatından daha yavaş artıyordu.” denildi.

Aynı zamanda, Merkez Bankası’na göre, ülkedeki konut fiyatları istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Kiev’deki konut fiyatlarına ilişkin olarak raporda “Başkentte, Eylül 2020’de yeni konutların fiyatı, grivna bazında, bir yıl öncesine göre % 5-10 daha yüksek, ikincil piyasada ise dolar bazında % 5’e kadar yüksek. Kiev’de konut piyasa fiyatları, periyodik olarak bir sapmalarına rağmen, genellikle doğal seviyeye yakındır. Örneğin, son aylarda, pandemiye ve ilgili kısıtlamalara rağmen, Kiev’de konut fiyatları artıyor. Fiyat dinamiklerini belirleyen temel faktörler, örneğin işsizlik oranı bir şekilde kötüleşse de artmaya devam ediyor.” denildi.

Uzmanlara göre, bu yıl konut fiyatlarındaki artış temel olarak inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı: İnşaat malzemeleri fiyatları Eylül sonunda bir önceki yıla göre % 5.3 arttı.

Buna ek olarak, konut kredilerinin canlanması ve kriz sırasında halkın tasarruf düzeyindeki artış rol oynadı. Ayrıca, fiyatlardaki artış, konut yatırımı için alternatif bir yön olan mevduat faizlerindeki düşüş ile de bir ölçüde açıklanmaktadır. NBU’ya göre , fiyatlardaki artış eğilimi gelecekte de devam edecek.

Buna ek olarak, Merkez Bankası bugün konut kredilerinin hala emlak piyasasının çalışmasını etkilemediğini belirtiyor.

“Bugün, ev satın alma işlemlerinin % 5’inden azı konut kredileri ile finanse ediliyor. Bu nedenle, konut kredilerinin büyüme potansiyeli önemlidir. NBU raporuna göre, yılın başından bu yana, genel oran seviyesindeki düşüşle birlikte, konut kredilerinin maliyeti gözle görülür şekilde azaldı: bankalar tarafından kendi ipoteklerini kendi değerlendirmelerinin sonuçlarına göre, 2020’nin on aylık efektif oranı yaklaşık 7 puan azalara % 14.7’ye düştü.” denildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com