Ukrayna’da kiraz ve çilek fiyatları tarihsel olarak en pahalı döneminde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meyve ve Sebze Birliği’ne (UPOA) göre Ukrayna’da bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle temel meyveler ve çilek fiyatları 2019’dan çok daha yüksek oldu.

kiraz ve çilek yaz meyveleri

Haziran ayı başından itibaren, bahçe çilekleri için toptan fiyatlar ortalama 2.6 kat arttı. UPOA uzmanlarına göre, temel hava koşullarının meyve mahsulü üzerindeki etkisi buna sebep oldu.

Mayıs ayının ikinci yarısında olan birkaç don dalgasının mahsulün önemli bir bölümünü tahrip ettiğini belirten birlik “Bu nedenle, çilek arzı geçen yıla göre keskin bir şekilde düştü ve bundan ötürü fiyatlar yüksek. Bu, en çok üretim yapılan bölgelerde meyvelerin olgunlaşması geciktirmektedir.“ şeklinde açıkladı .

Ayrıca, birlik, çilek verimindeki düşüş ve yüksek fiyat seviyelerinin bu meyvenin dondurulmuş olarak ihracatını olumsuz etkileyebileceğini kaydeden UPOA geliştirme direktörü Ekaterina Zvereva “Büyük olasılıkla, bu yıl dondurma için hammadde arzı azalacak. Ayrıca, verilerimize göre, “donlar” taze çileklerin fiyatlandırılmasında çok etkili olacak, çünkü piyasada 2019’da hasat edilmiş hala yeterli ürün var; Mısır ve Fas hala dondurulmuş çilekleri düşük fiyatlarla satıyor.” diye ekledi.

Neredeyse kiraz fiyatlarının da çilek ve elma fiyatı kadar keskin şekilde yükseldiğini belirten Zvereva “Bu yüksek fiyatların ana nedeni, kirazları toplu olarak satın almanın o kadar kolay olmaması. Ülkenin çoğu bölgesinde son iki hafta içinde meydana gelen bol yağışların da mahsul ve kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi var” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com