Ukrayna’da karantina süresinde yeme-içme sektörünün durumu (Infografik)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da karantinanın en çok vurduğu sektörlerden birisi de yeme içme sektörü oldu. Her ne kadar paket servis ve kapıdan teslimat mümkün olsa da ciddi oranda müşteri ve ciro kayıpları oluştu. Ciro kayıpları % 50’yi aştı.

Catering sektöründe faaliyet gösteren işletmelerinin ise % 66’sı çalışmıyor: karantina önlemleriyle bağlantılı olarak faaliyetlerini tamamen veya geçici olarak durdurdular. Kalan işyerlerinde ise karantina öncesine göre gelirleri % 50 azaldı.

Dört haftalık karantina sonucunda restoranlar, kafeler ve benzer kuruluşlar ciddi miktarda ciro kayıplarına maruz kaldı: Kaliteli yemek segmentindeki kayıplar karantinadan önceki dört haftaya kıyasla ortalama % 61, barlarda % 58 oldu. Fastfood tarzı işletmeler ve kafeler cironun yaklaşık % 50’sini kaybetti. Paket servisi olan restoranlar ve karantina döneminde çalışma izni olan kafeler ise karantina öncesi satışların ortalama % 27’sini kaybetti.

  • Ukrayna’da her üç işletmeden biri karantina sırasında kapanmıştır. Karantina nedeniyle, şirketlerin % 29’u faaliyetlerini geçici olarak askıya alırken,% 6’sı işlerini tamamen kapattı.
  • Kapatılmayan işletmeler bile ciddi bir şekilde personel azaltımına gitti.
  • İşletme sahiplerinin üçte biri (çoğunlukla mikro) karantina başlangıcından itibaren gelirde % 90-100 oranında bir düşüş olduğunu iddia ediyor. Aynı girişimciler personelin % 50’sini işten çıkarmışlardır.
  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sahipleri, karantina öncesi döneme kıyasla gelirde % 25-50’lik bir düşüşten bahsediyor ve işçilerin % 10 ila 25’ini işten çıkarmış durumda.
  • Büyük işletmelerin gelir kaybı % 10-25 olup, kısıtlayıcı tedbirlerin sonuna kadar personelin % 25 oranında azaltılması öngörülmektedir.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com