Ukrayna’da Karantina sırasında vergi mükellefleri için neler değişti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Vergi Dairesi Başkanı Sergey Verlanov, 17 Mart’ta Verkhovna Rada tarafından kabul edilen tasarı ile karantina sebebiyle vergi mükellefleri için neler değiştiğini ve karantina sırasında vergi sürecinin nasıl işleyeceğini anlattı.

  • Mart ve Nisan ayları için, şahıs şirketleri, serbest meslek sahipleri ve çiftçiler sosyal katkı payı ödemesinden muaftır. Bununla birlikte, bireyler girişimciler için çalışan işçiler için sosyal katkı payı ve gelir vergisi ödeme yükümlülüğü devam etmektedir. Sosyal katkı payı ödeme yükümlülüğünden muafiyet otomatik olarak gerçekleşir;
  • Karantina döneminde, sigorta süresi boyunca sosyal katkı payı ödenmeksizin minimum miktarda kredilendirilecektir.
  • Sosyal katkı payını daha önce ödemiş olanlara, talepleri olması halinde sonraki dönemlerde ödedikleri miktarlar için alacaklı olacaklardır.
  • İşlemler için dijital kayıtlar (PPO): 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek. Klasik kayıtlarla birlikte kullanılabilirler ;
  • Bireyler için gelir beyannamelerinin verilmesi için son tarih 1 Mayıs’tan 1 Temmuz’a kaydırılmıştır;
  • 18 Mart – 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında Devlet Vergi Servisi tarafından yapılan tüm denetimler hakkında bir moratoryum başlatılmıştır. Bu süreçte herhangi bir kontrol yapılmayacaktır. 18 Mart’tan önce tamamlanan denetimlere göre, temyiz prosedürleri yürürlükteki mevzuat tarafından belirlenen şekilde yürütülecektir. Diğer kontroller başlatılmayacaktır. Ancak yasalar, katma değer vergisine ilişkin masa başı denetimlerini ve belge kontrollerini yasaklamamıştır.
Сергій Верланов – про нові закони щодо підтримки бізнесу в період карантину

Друзі, відповідаю на питання щодо законів, нещодавно прийнятих Верховною Радою, що спрямовані на протидію поширенню епідемії коронавірусу в Україні та підтримку бізнесу у цих складних умовах. Що змінилося для платників податків та як працюватиме податкова під час карантину – дивіться у відео.

Сергій Верланов paylaştı: 20 Mart 2020 Cuma

Not: İşletmelere karantina süresince vergilendirme ve vergi ve diğer türlü ödeme konularında muhasebeci ve avukatları ile görüşmelerini tavsiye ederiz.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com