Ukrayna’da karantina hafifletilmesinde 3, 4 ve 5. aşamanın kriterleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da karantina tedbirlerinin hafifletilmesi için beş aşamalı bir plan devreye sokulmuş olup, şu anda ikinci aşamada bulunulmaktadır. İkinci aşamada halkın park ve bahçelere gidebilmesi, restoranların yazlık ve teras bölümlerinin açık olması, gıda dışı ürün satan mağazalara kısmi olarak izin verilmesi söz konusu olmuştur.

Karantina Ukrayna

Hükümet tarafında yapılan beş aşamalı plana göre Ukrayna’da üçüncü, dördüncü ve beşinci aşamaya ne zaman geçilecek? Bunun için hangi kriterler belirlendi? Hangi aşamada hangi aktiviteler serbest bırakılacak ve hangi işletmeler işlerine başlayabilecekler?

Karantina hafifletilmesinde 3. aşama ne zaman başlayacak?

Hükümetin önerdiği  karantina çıkış planına göre, şehirlerarası ulaşımın karantina hafifletilmesinin üçüncü aşamasında izin verilmesi planlanıyor. Üçüncü aşama ise art arda 10 gün süresince COVID-19 hastalığından iyileşen hasta sayısının iki veya daha fazla kez yeni vaka sayısını geçmemesi ile hastanelerde koronavirüs enfeksiyonu olan hastaların oranının % 10’dan az olması durumunda başlayacaktır. 

Üçüncü aşamada özel ulaşım, bölgeler arası uzun mesafeli ulaşım, eğlence alanları olmayan alışveriş ve eğlence merkezleri, tiyatrolar ve sinemalar, pansiyonlar, sanatoryumlar, rekreasyon merkezleri ve restoranlar ile kısmi olarak metronun açılması planlanmaktadır.

4. aşama hangi durumda başlayacak? Neler değişecek?

Hükümetin planına göre 10 gün boyunca her gün yeni enfeksiyon sayısı bölge başına 5’i geçmediğinde dördüncü aşamaya geçilecektir. 

Beşinci  aşamada metro ve şehir içi otobüs ulaşımı açılacaktır. Alışveriş ve eğlence merkezleri, spor salonları, diş klinikleri açılacaktır.

Hükümet tarafından daha önce yapılan açıklama göre hasta sayısının azaldığı görülürse, ikinci, üçüncü veya dördüncü aşama aynı anda bile başlayabilir. Bir sonraki aşamaya geçmek için 10 veya 20 gün beklenmesi gerekmemektedir.  Aynı zamanda, ülkedeki hasta sayısında önemli bir artış olursa, karantina önlemleri tekrar yoğunlaştırılabilir ve bir üst aşamaya geri kaydırılabilir.

Beşinci aşamaya hangi durumda geçilecek?

Karantinanın beşinci ve son aşaması, koronavirüsün iç yayılımının artık tamamen ortadan kalkması, Ukrayna’da sadece hastalığın dışardan gelen birkaç enfeksiyon vakası olduğu durumdur.  Hükümet, belirli idari-bölgesel birimlerde yerel yetkililer tarafından uygulananlar hariç, diğer tüm kısıtlamalar bu aşamada kaldırılır.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com