Ukrayna’da kamera kayıtlarına geçiş sonrasında trafik ihlalleri 8 kat azaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Trafik ihlallerinin otomatik kayıt altına alınmasına yönelik sistemin devreye alındığı ilk yılda, bu tür ihlaller 8 kat azalırken, trafik kazası mağdurlarının sayısı da önemli ölçüde düştü.

İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Geraşçenko “Yaralanma oranı Avrupa ülkelerine göre halen çok yüksek. Geçen yıl 3.554 kişi öldü.” dedi.

Ulusal Polis Karakol Polis Departmanı Müdür Yardımcısı Aleksey Biloshitsky “Kazaları azaltmak, yoldaki ölümleri ve yaralanmaları azaltmak için diğer tüm tedbirlerin yanısıra otomatik sabitleme sistemini de açık bir şekilde kullandık. Bu sene geçen yıla göre ölümlü trafik kazalarında %17, yaralanmalı trafik kazalarında %14 azalma sağladık. 133 daha az ölüm, 1010 daha az yaralanma oldu. Bunlar ilk 4 aylık sonuçlar.” dedi.

Ayrıca, bir yıl önce sistemin lansmanının ilk gününde 57 binden fazla hız ihlalinin kaydedildiğini hatırlatan Biloshitsky 30 Mayıs 2021 itibariyle ihlalin 7 bine düştüğünü belirterek “Bu rakam her gün aşağı yukarı aynı: 5-7 bin arasında dalgalanıyor. Yani ihlallerde 8 kat azalma var. Kesinlikle daha az ihlal var. Bu, hızın düşmesi anlamına geliyor ve bu da yaralı ve ölümlü bir kaza olasılığının azalması anlamına geliyor.” dedi.

Devriye Polisinden bir temsilci, otomatik sabitleme sisteminin çalıştığı yıl boyunca 1,738,119 ceza makbuzunun hazırlandığını söyledi. Bunların ağırlık olarak hız sınırını ihlal edenler ve toplu taşıma şeridi boyunca sürüş kurallarına uymayanlar olduğunu belirtti.

Bu cezaların 1.479.726 tanesi ödendi, yani toplam 259,598,532 UAH tutarında para cezası ödendi. Biloshitsky, bu orana göre cezaların %85’ini ödenmiştir dedi.

Tüm para cezalarının neredeyse %90’ının, cezanın sadece yarısının ödenerek muafiyet alındığı ilk 10 gün içinde ödendiği de belirtildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com