Ukrayna’da kahve ithalatı artıyor, sadece % 7’si Brezilya’dan

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da son beş yılda kahve ithalat ı% 63 artarak 2020 yılında 48 bin 400 tona ulaştı.Toplam değeri ise166.1 milyon dolar oldu. Aynı zamanda ana tedarikçiler Avrupa ülkeleri olurken, kahvenin sadece % 7’si Brezilyadan ithal ediliyor.

Ukrayna Tarım İşletmeleri Kulübü (UCAB) tarafından açıklandığına göre kahvenin yaklaşık % 51’inin kavrulmuş olarak ithal edildiği ve Ukrayna’da işlendiği kaydedildi.

Ukrayna için ana kahve tedarikçileri, kahve taneleri ithal eden ve onu belirli bir pazarlanabilir duruma getiren (paket / kavurma / öğütme / ondan hazır kahve yapma) ve daha fazla satan Avrupa ülkeleridir.

2020’de Ukrayna’nın en büyük beş kahve ithali yaptığı ülkeler şu şekildedir:

  • Polonya (37.8 milyon dolar, toplamın % 23’ü),
  • İtalya (25.5 milyon dolar, % 15),
  • Almanya (14.8 milyon dolar), % 9),
  • Vietnam (14.6 milyon dolar, % 9)
  • Brezilya (12.4 milyon dolar, % 7).

UCAB analisti Svetlana Litvin Ukrayna’daki kahve tüketim alışkanlığını “FAO tahminlerine göre, 2000 yılında Ukraynalılar içerisinde kişi başına yıllık tüketim 0.2 kg iken 2018 yılında ortalama bir Ukraynalı tarafından kahve tüketimi seviyesi yılda 1.2 kg seviyesine yükseldi. Bu göstergeye göre, Ukrayna dünyada 86. sıradadır. Kahve tüketim seviyesinde başlayan büyüme eğilimi önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve bu da kesinlikle kahve ithalatının daha da artmasına neden olacaktır.” şeklinde yorumladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com