Ukrayna’da kadınların neredeyse % 70’i şiddete maruz kaldığını söylüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Avrupa Konseyi Ofisi Başkanı Sten Norlov, İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümü münasebetiyle yapılan online toplantıda yaptığı açıklamada aile şiddetin Ukrayna’da en önemli sosyal sorunlardan biri haline geldiğini belirtti.

On yıl önce Ukrayna, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladı.

Ukrayna Avrupa Konseyi Ofisi Başkanı Sten Norlov “Avrupa Konseyi, kadınlara yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin temel nedeninin cinsiyet eşitsizliği olduğunu kabul etmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin 2011 yılında Ukrayna tarafından imzalanmasından bu yana, davranışsal şiddetinin önlenmesi ve bunlarla mücadele konusunda ulusal mevzuatta pek çok değişiklik yapılmıştır. Aynı zamanda istatistikler, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin Ukrayna’da kapsamlı bir yanıt gerektiren en önemli sosyal sorunlardan biri olmaya devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddetle cinsiyet eşitsizliği arasında yapısal bir bağ kuran ilk yasal bağlayıcı belge olduğunu hatırlatan Nerlov “Suçlulara yönelik şiddet mağdurlarının korunması ve koordineli politikalar yoluyla, İstanbul Sözleşmesi esasen kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddete karşı altın standarttır. Kadına yönelik şiddetin daha geniş insan hakları çerçevesinin bir parçası olduğunu da hatırlamak önemlidir. İstanbul Sözleşmesi aynı zamanda tüm toplumun yararlandığı insan haklarına destek için önemli bir araçtır. 34 ülke bunu sözleşmeyi onaylayarak zaten kabul etmiştir.” dedi.

Ukrayna Avrupa Konseyi Ofisi başkanı, İstanbul Sözleşmesi’nin tek amacının kadınları şiddetten korumak olduğunu kaydetti.

Ukrayna konvansiyonunun imzalanmasından üç yıl sonra yapılan bir BM araştırmasına göre, en az altı kadından biri eşlerinden şiddet görmektedir.

Araştırmalara göre Ukrayna’da kadına şiddet ne durumda?

AGİT’e göre Ukraynalıların % 64’ü kadına yönelik şiddetin yaygın bir olgu olduğuna inanıyor, kadınların % 67’si eşlerinden veya 15 yaşın üzerinde başkalarından psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet yaşadıklarını söylüyor. Kadınların sadece yarısı şiddet durumunda ne yapacaklarını bildiklerini düşünüyor. Kadınların yarısından azı -% 47 – yeterince bilgilendirilmediğine veya böyle bir durumda ne yapacaklarını bilmediklerine inanıyor.

Ukrayna’da mevcut eşi, eski eşi veya başka bir kişi tarafından şiddete maruz kalan kadınların çoğu polise başvurmamakta, bu tür ciddi olayları bildirmemektedir.

Ukrayna polisinin istatistiklerine göre, 2020’de kolluk kuvvetleri, şiddet veya aile içi şiddetle ilgili diğer şikayetler hakkında 2.807.000 ihbar ve şikayet aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com