Ukrayna’da kaçak sigaranın pazar payı 2020’de % 6’ya ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı, 2020 yılında malları devlet sınırından yasadışı yollarla sokma girişimlerinin sayısında bir artış olduğunu kaydediyor ve sigara kaçak ürünlerin en başında bulunuyor.

Sigara üreticisi JTI Ukraine, kaçakçılığın artmasının ana nedenini tüketim vergilerindeki plansız artış, kaçakçılık için cezai sorumluluğun bulunmaması ve kaçakçılıkla mücadele planını yerine getirememe olarak nitelendiriyor.

AB ile Ortaklık Anlaşması imzalayan Ukrayna, sigaradaki tüketim vergisi oranlarını 8 yıl içinde Avrupa seviyelerine çıkartmayı taahhüt etti. Ukrayna’da kaçak sigaranın payı 2020’de% 6’ya ulaşırken, önceki üç yıldaki vergi kaybı 8,5 milyar UAH seviyesinde oldu.

Son yıllarda sigaraların fiyatı artıyor, ancak yasadışı olarak satılanlar her zaman yasal olanlardan daha ucuz ve yasal sigara üreticileri için tehdit oluşturuyor. Bir paket yasal sigaranın maliyetinin % 75-80’i vergilerden oluşmaktadır. Kaçak sigaraların ise vergisiz olarak ülkeye sokulmaktadır.

Ek olarak, Ukrayna’da kaçakçılık 2012’den beri suç olmaktan çıkarılmıştır. JTI Ukrayna’nın desteğiyle oluşturulan “Ni Contrabandi”” web sitesine göre, idari tedbirler – para cezaları – kaçakçılığın azaltılmasına yardımcı olmuyor; çünkü suçlular için riskler minimum düzeyde bulunmaktadır.

Kantar TNS tarafından yapılan son araştırmaya göre, sadece bu yılın başında yasadışı sigaralar pazarın neredeyse % 6’sını oluşturuyordu ve 2019’da % 6.6 idi. Bu da Ukrayna bütçesinde 4.7 milyar UAH tutarında bir gelir düşüşüne neden oldu. Ve 2017’den 2019’a kadar kayıplar 8.5 milyar UAH olarak gerçekleşti.

Üç yıl önce hükümet, Yasadışı Sigara Ticaretiyle Mücadele Stratejisini onayladı. Ancak belirli eylemleri, sorumlu makamları ve süreleri belirten plan yalnızca bu yıl kabul edildi. Ama başarısız oluyor.

JTI Ukrayna kurumsal ilişkiler direktörü Gintautas Dirgela, “AB ülkelerinin deneyimi, yasadışı ticaret pazarının payı % 10 veya daha fazlasına ulaşır ulaşmaz, kaçakçılıkla mücadelenin çok zor hale geldiğini gösteriyor.” dedi.

Ayrıca, tüketim vergilerini artırma planı her yıl değiştirilmezse bu, işletmelere faaliyetlerini planlama fırsatı verir ve tüketiciler için onları kaçak sigara almaya itebilecek bir şok etkisi yaratmaz.

JTI Ukrayna’nın temsilcisi, “Aksi takdirde hem yasal üreticiler, hem de devlet zarar görecek.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com