Ukrayna’da kaçak sigaraların payı %15.9’a yükseldi (Kantar çalışması)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2021 yılının Şubat-Mayıs döneminde yasadışı tütün ürünlerinin Ukrayna pazarındaki payı %15.9’a kadar arttı. Kaçak tütün ürünleri esas olarak Duty Free olarak işaretlenen ürünlerin iç piyasada yasadışı satışlarının artması sebebiyle oldu.

“Kantar Ukrayna” araştırma enstitüsü tarafından hazırlanan rapor ülke genelinde 3 bin 300 yetişkin sigara içicisi ile yapılan bir anketin yanı sıra dolaşımdaki tütün ürünlerinin kökenini incelenerek yayınlandı.

Araştırmaya göre, Mayıs ayı da dahil olmak üzere yılın başından bu yana yasadışı olarak satılan sigaraların toplam hacmi 7.21 milyar adede ulaştı ve bu da devlet bütçesinde 13.2 milyar UAH’lık bir vergi kaybına yolaçtı.

Kantar, Mayıs 2021’de Ukrayna sigara pazarında sahte ürünlerin payının Şubat ayına göre 1.8 puan artarak %4.2’ye, Duty Free etiketli ürünlerin ve ülkede yasadışı olarak satılan ihracat ürünlerinin payının 1.3 puan artarak %8.2’ye yükseldiğini açıkladı. Kaçak sigaranın payı ise 0.1 puan azalarak %1,6’ya gerilemiştir.

Kantar Ukrayna’dan Tatiana Sverdlik “Yasadışı tütün ürünleri hacmindeki artışın yanısıra, 2021’in bir başka özelliği de yasadışı ürünlerin dağıtım kanallarında değişiklik olmasıdır. 2021’de, kiosk ve mağazalar aracılığıyla 2020 yılına göre üç kat daha fazla yasadışı tütün ürünü satılmıştır.” dedi.

Enstitü, yasadışı olarak ihracat veya Duty Free ürünleri olarak satılan tütün ürünlerinin %62’sinin Vinnikovskaya Tütün Fabrikası (Vinnikiy, Lviv Bölgesi) tarafından üretildiği ve Ukrayna’da satılması amaçlanmadığı şeklinde işaretlendiğini açıkladı. Tanımlanamayan üreticilerin payı %20, United Tobacco LLC’nin payı ise (Dnipropetrovsk bölgesini) %15.

Yasadışı ürün grubunun en yaygın markaları, %47’lik pay ile Duty Free olarak işaretlenen Compliment markasının yanısıra ihracata yönelik ancak Ukrayna’da satılan TM Marshall (%13), Marvel (%10), Urta (her biri %8) ve Jin Ling (%6). Bu markaların bu ürün grubundaki toplam payı %84 oldu.

Kantar, kaçak sigaraların %49’unun Grodno Tütün Fabrikası’nın (Beyaz Rusya) ürünleri olduğunu, %15’inin Moldova fabrikalarından olduğunu kaydetti. En yaygın kaçakçılık markaları Credo, Fest, Queen, Dove, NZ, Ritm’dir.

Yasadışı ürünlerin %63’ünün Ukrayna’nın yedi bölgesinde dağıtıldığı belirtiliyor. Bunlar Odessa ve Harkov (%13), Donetsk (%10), Dnepropetrovsk (%8), Zaporoje, Hmelnitskiy ve Lviv (%6) bölgeleridir.

Lviv bölgesinde Türkiye ve Almanya’dan kaçaklar gözaltına alındı

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com