Ukrayna’da İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasına ilişkin bir fikirbirliği yok.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitri Kuleba, Ukrayna’nın Aile İçi Şiddetin Önlenmesine İlişkin İstanbul Sözleşmesini onaylayacağını umuyor, ancak henüz ne zaman olacağını bilmediğini ve Ukrayna toplumunda bu konuda fikirbirliği bulunmadığını belirtiyor.

İnterfax ajansının verdiği habere göre, Kendisine İstanbul Sözleşmesinin Ukrayna’da onaylanıp onaylanmayacağına dair soruyu cevaplayan Kuleba “Umarım, ama bilmediğim zaman. Üzerinde çalışıyorum, ama henüz toplumda mevcut olmayan, belirli bir fikirbirliği gerektiren çok zor bir konu,” dedi.

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi), Avrupa Konseyi’nin Mayıs 2011’de imzaya açık olan kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konusunda uluslararası sözleşmesidir.

Mayıs 2019’da, Ukrayna‘daki 24 diplomatik misyonun liderlerinin, LGBTIQ topluluğunun (lezbiyenler, eşcinseller, biseksüeller, transseksüeller, queer) nefret suçları da dahil olmak üzere cinsel ayrımcılığa karşı savunmasız olduğunu belirttikleri bildirildi. Diplomatlar ayrıca Ukrayna’yı Ulusal İnsan Hakları Stratejisini ve ilgili eylem planını tam olarak uygulamaya, İstanbul Sözleşmesini onaylamaya ve kapsamlı ayrımcılıkla mücadele önlemlerinin uygulanmasını sağlamak için gerekli diğer adımları atmaya çağırıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com