Ukrayna’da işsizlik oranı yaklaşık % 9, işin aslı nedir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Demografik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi uzmanı Lidya Tikaçenko yapılan açıklamaya göre Ukrayna’da işsizlik oranı yaklaşık olarak % 9 seviyesindedir.

Golos.ua’nın verdiği habere göre, Tikaçenko “Ülkedeki işsizlik oranı yaklaşık % 9. Aynı zamanda Ekonomi Bakanı Milovan, bunu % 5’e düşürmeyi planladığını açıkladı. Ancak bu kesinlikle gerçekçi değil. Bakan, pratikte başarılması gerçekçi olmayan birçok şey söylüyor. Buna ek olarak, Ukrayna çok büyük bir işçi göçüne sahiptir. İşverenler iyi bir maaş ödemek istemedikleri ve aynı zamanda normal bir izin kullanımına müsaade etmedikleri, insanlar işgücü göçünü tercih ediyor. Bu nedenle, evet, boş pozisyonlar var, ancak bu koşullarda çalışmak isteyen insan yok.” dedi.

Ona göre, bir kişinin iyi çalışması, görevlerini yerine getirmesi ve iş güvenliğinin sağlanması için normal olarak izin kullanması da gerekir.

“İşveren, çalışanı istediği gibi kullanamaz. İşgücü piyasası ve piyasa ekonomisinin gelişimi hakkında konuşursak, o zaman çalışanın ve işverenin çıkarları dengelenmelidir.” dedi.

Ukrayna‘nın 2019’un üçüncü çeyreğinde işsiz sayısının, önceki çeyreğe göre 100 bin azalarak 1.3 milyon kişi olduğu açıklanmıştı.

İşgücü anketinin sonuçlarına göre, bu yılın ilk çeyreğinde 15 yaş ve üzeri çalışanların sayısı 17.0 milyon kişi ve 15-70 yaşlarında 16.9 milyon kişi oldu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com