Ukrayna’da işletmelerin ruhsat alım ve uzatımları elektronik ortama taşınacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu, birleşik devlet dijital izinler sisteminin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Bu sayede ruhsatların, izinlerin ve lisansların alımlarının ve uzatılması kolaylaşarak, süreç hızlanacak.

Ekonomi Bakanlığı, Dijital Dönüşüm Bakanlığı ve Etkili Regülasyon Ofisi (BRDO) uzmanları ilgili projenin uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu ile birlikte bir kararname hazırlanması üzerinde çalışmaktadır.

İlk aşamada, pilot proje en popüler on ruhsatlandırma işlemlerini dijitalleştirmeyi hedefleyecek.

  • Yurtdışında istihdamda arabuluculuk faaliyetlerinde bulunmak;
  • Okul öncesi eğitim alanında;
  • Veterinerlik ve tıbbi uygulama;
  • Alkollü içeceklerin perakende ticareti (sofra şarapları hariç);
  • Tütün ürünleri satışı;
  • Yakıt ticareti.

BRDO Kontrol ve Gözetim Sektörü başkanı Anna Başnyak, “Belirli kriterleri kullanarak tam da böyle bir izin listesi belirledik: ruhsat alma sıklığı, bunlara ihtiyaç duyan ticari kuruluşların sayısı ve ayrıca elektronik bir başvuru formunun olmaması.” dedi.

Elektronik sistemin girişimcilerin zamandan ve paradan tasarruf etmesine yardımcı olacağını belirten Başnyak böyle bir aracın olmamasının zorluklarından da bahsetti: “Örneğin, vergi ruhsatlarının geçerliliğini yenilemek için periyodik olarak Devlet Vergi Dairesine gelmeniz gerekir. Üstelik baharda pandemi nedeniyle kapatma sırasında girişimcilerin böyle bir fırsatı olmadı. Yeni sistem, ruhsatlar için online ödeme olanağı sağlayacak.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com