Ukrayna’da işletmelerden nakit çekim mümkün olacak, ATM gereksiz hale geliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 1 Ağustos 2020’den itibaren elektronik ödeme araçlarının sahipleri, yazarkasa kullanan ticaret, kafe-restoran ve bilumum işletmelerden nakit alabileceklerdir. Bu ise ATM’lerin zaman içinde gereksiz hale gelmesini ve hayatımızdan çıkmasına neden olacak.

Para çekme ATM Ukrayna

Ukrayna Ulusal Bankası (NBU) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Ukrayna’da ulusal para cinsinden nakit işlem yapma yönetmeliğinde değişiklik onayı” düzenlemesi 25 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Merkez Bankası ayrıca, elektronik fatura ve elektronik mali muhasebe fişi ile birlikte ticari kuruluşların kullanımını öngörmüştür. Buna ek olarak, NBU, ticari kuruluşların bu işlemleri yürütmek için lisans alan finansal kuruluşlar aracılığıyla ulusal para biriminde nakit transferi işlemleri yapma yeteneğini artırmıştır. Karşılık gelen norm 1 Temmuz 2020’den itibaren başlayacaktır.

Uzmanlara göre, böyle bir hareket ekonomideki kayıtdışı hareketleri azaltmaya yardımcı olacak. NBU’nun yeni kararı, nakit dışı segmentin büyümesine de katkıda bulunacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com