Ukrayna’da iş dünyası yeniden karamsarlığa gömülüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Birkaç ay süren olumlu dinamiklerin ardından, Ukrayna iş dünyasının havası yeniden kötüleşti.

Ukrayna İş Dünyası

Ekim ayında PMI değeri (Satınalma Yöneticileri Endeksi) 49.4’ten 47.8 puana düştü. 50’nin altında bir değer, karamsar duyguların hakim olduğu anlamına gelmektedir.

Ukrayna Merkez Bankası’nın (NBU) işletmelerle yaptığı ankete bakarak ortaya çıkardığı PMI endeksine göre en çok inşaat sektöründeki işletmeler başta olmak üzere, iş dünyasında çalışan sayısında bir azalma beklemektedir.

İşletmelerin belirttiği ana olumsuz faktörlerden biri, COVID -19 insidansındaki artıştır . Bu nedenle hizmet ve inşaat şirketleri değerlendirmelerini önemli ölçüde kötüleştirdi.

Diğer sektörlerde durum biraz daha iyi. Örneğin sanayi sektörü, üretim hacimlerindeki düşüşe rağmen ihracat siparişlerinde artış bekliyor. Ancak genel tahminler denge seviyesinin altındadır.

İyimserliğin hakim olduğu tek sektör ise perakende ticaret sektöründe kendini göstermektedir.

NBU istatistik ve raporlama departmanı direktörü Yuri Polovnev, “Birkaç ay süren olumlu dinamiklerin ardından, işletmelerin beklentileri tekrar kötüleşti. (…) Beklenti seviyesinin bozulmasının temel faktörlerinden biri koronavirüs vakalarının sayısındaki artış.” dedi.

Sıkı karantina sırasında, küçük girişimcilerin üçte birinin gelirlerinin % 50’den fazlasını kaybettiği açıklanmıştı. Önceki gelişme oranlarına ulaşmak için, girişimcilerin % 38’inin bir yıl, % 25’inin iki yıl veya daha uzun süreye ihtiyacı olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com