Ukrayna’da iş arıyorum, bulabilir miyim?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Genelde Türkiye’de iş hayatında sıkıntılar yaşayıp Ukrayna’yı kolay ulaşımı, yakınlığı ve ucuz bir ülke olduğu düşünülmesinden ötürü ilk alternatif olarak görenler çok oluyor.

Ukrayna’da Türkler tarafından kurulan kimi şirketler elbette pozisyona göre Türk personel tercih edebiliyor.

İş arama konusunu 2 sınıfa ayırmak lazım.

Expat dediğimiz, genelde yüksek eğitimli, en azından İngilizce bilen, yöneticilik gibi pozisyonları doldurabilen, yahut bazı özel alanlarda mühendislik düzeyinde uzmanlık gerektiren işlerde iş bulabilirsiniz. Bu manada açıkcası ülkede yatırımı olan çok fazla Türk firması yok, Ukrayna ve Avrupa-Amerika firmaları ise üst düzey yönetim haricinde kolay kolay başka ülke vatandaşını tercih etmiyorlar. Daha düşük maliyetlerinden ötürü eğer bir tercihleri olacaksa Ukraynalı birinci öncelikli oluyor. Özellikle yazılımcı pozisyonları için iş bulma ihtimali daha yüksek oluyor. Misal, satışçı iseniz en azından iyi derecede Rusça da bilmek durumundasınız ama yazılımcılar için İngilizce yeterli olabiliyor. Zaman içinde büyük Türk firmalarının yatırımlarında artış olursa iş pozisyonlarının açılacağı düşünülebilir. Ukrayna özelinde hizmet veren kariyer sitelerini takip edebilirsiniz. Ayrıca büyük yatırımı bulunan Türk firmaları Türkiye’deki kariyer sitelerine de ilan çıkabilmektedir.

Bakınız: Ukrayna’da ne iş yapılır?

Diğer grup ustalık gerektiren diğer işler. Araba tamirciliği, inşaat ustalığı, aşçılık gibi meslekler. Burada Türk firmaları zaman zaman bu tip personel işe alıyorlar. Ama onların önceliği Ukrayna’da oturumu olan Türkler oluyor. Oturumu olan Türkler ise bu oturumlarını genelde evlilik üzerinden kazanmış oluyorlar ve halihazırda Ukrayna’da yaşıyorlar. Eğer istedikleri türde ustayı bulamazlarsa Türkiye’den getirtebiliyorlar. Bu ise kendileri için çok masraflı bir süreç. Özellikle son kanuni değişikliklerde birlikte çalışma izni aldıkları personel için, çalışma ve oturma izni ücretleri dışında her ay 10 asgari ücreti resmi olarak göstermek durumundalar. Daha önce sadece asgari ücret gösterip bunun üzerinden vergi öderken, şimdi 10 asgari ücreti resmi olarak banka hesabına yatırmak zorunda oldukları gibi, bundan doğan vergileri de ödemek zorundalar. Dolayısıyla artık çok tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Düşünün, tüm personel resmi evraklarda asgari ücret alır gibi gözükürken, bir kişiye 10 katı bir ücret gösterilebilir mi? Eğer böyle bir talep alıp Ukrayna’ya gelecekseniz dikkatli olmalısınız. İşveren maliyetlerden ötürü işlemleri zamanında yapmayıp kaçak olarak ülkede kalmanıza neden olarak sizi zor durumda bırakabilir. O nedenle süreci ve evrak işlemlerini iyi sorgulayın. Bazı işverenler ise personele şahıs şirketi açarak maliyetleri düşük tutabiliyor. Son dönemde daha çok tercih edilen bir yöntemdir.

Eğer önce yerleşip, sonra iş bulmayı düşünüyorsanız en az iki kere düşünmeniz gerekmektedir.

UkrHaber

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com